Przepis na dżem z dyni mam po swojej babci. Zawsze dodawała specjalny składnik, smak jest nie do podrobienia
Dynia jest prawdziwą królową jesieni. Okazała, dorodna i w pięknym kolorze może zrobić kulinarne wrażenie. Polecam przepis na pyszny dżem z dyni. Moja babcia dodawała do niego wyjątkowy składnik, który podkręcał smak dżemu z dyni. Teraz sama korzystam z tej receptury.
Dynia, czyli jesień w pełni
Jeśli widzimy dynie na straganach i w supermarketach, to znak, że przyszła już jesień. Dynie znajdziemy w rozmaitych kolorach i wielkościach. Nakrapiane i w jednolitym kolorze robią wrażenie również w sferze kulinarnej. Warto skorzystać z sezonu na dynie i przygotować coś pysznego z tego warzywa.
Ja robię z niej znakomity dżem. Korzystam z przepisu babci na dżem z dyni i dodaję do niego imbir. Ten smak pamięta się długo i jest nie do podrobienia. Zróbcie dżem z dyni, bo naprawdę warto.
Wysyp makaron na patelnię i zalej mlekiem. Najpierw śmiałam się z tego przepisu, teraz sama tak robięJak zrobić dżem z dyni?
Składniki:
- 1 kg dyni Hokkaido
- 1 kg cukru
Z dyni odkrajamy górę i dół, przekrajamy ją na pół. Teraz pozbywamy się środka i kroimy twarde części. Obieramy kawałki dyni ze skórki. Kroimy dynię na małe kawałki i wrzucamy do garnka.
W garnku mieszamy ją z cukrem i odstawiamy na noc. Garnek z dynią powinien stać w temperaturze pokojowej. Następnie miksujemy obraną cytrynę. Teraz cytrynę dorzucamy do garnka z dynią i dodajemy starty na tarce imbir.
Dżem z dyni, czyli jesienna słodycz
Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy 30 minut. Często mieszamy i nakładamy do wyparzonych słoików. Potem pasteryzujemy około 10 minut. Słoiki z dżemem wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Dżem z dyni z dodatkiem imbiru jest doskonałym dodatkiem do pieczywa i deserów. Będzie doskonałym przysmakiem nie tylko na jesień. Warto go przyrządzić i cieszyć się smakiem dyni z imbirem. Pisaliśmy o jesiennych kopytkach z dynią. Radziliśmy, jak zrobić rosół z dynią.
Źródło: YouTube/@AllrecipesPlInternational