Jesienna surówka z kapusty, jabłek i papryki
Biała kapusta specjalnie nie pociąga swym wyglądem, ale doskonale nadaje się na surówki. Jest prawdziwą skarbnicą zdrowia, a w zestawieniu z kolorowymi warzywami zamienia się w apetyczny dodatek do obiadu. Przyrządźcie więc wraz z nami pyszną, jesienną surówkę z kapusty, jabłek i papryki.
Sałatkę Coleslaw znają już pewnie wszyscy. To połączenie białej kapusty, marchewki, cebuli i sosu jest bardzo smaczne, choć nieszczególnie piękne. O wiele bardziej zachęcająco wygląda nasza surówka z kapusty, jabłek i papryki. Kusi wyglądem, a kryje w sobie mnóstwo witamin.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na jesienną surówkę z kapusty, jabłek i papryk
Składniki:
-
pół małej główki białej kapusty
-
2 marchewki
-
2 słodkie jabłka
-
1 papryka czerwona
-
1 papryka zielona lub żółta
-
1 ogórek
-
1 cukrowa cebulka
-
1 pomarańcza
na sos:
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżka miodu
-
2 łyżki soku z cytryny
-
sól, pieprz
Przygotowanie surówki z kapusty
Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w paski.
Papryki umyj, oczyść z nasion, pokrój w paski. Ogórek umyj, nie obieraj, pokrój w cienkie plasterki. Cebulkę obierz, pokrój w piórka lub większą kostkę.
Rozdrobnione składniki wymieszaj, połącz z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Oprósz solą i pieprzem.
Oliwę z oliwek wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. Sosem polej surówkę, dokładnie wymieszaj, od razu podawaj.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: olgasmile