Aromatyczna fasolka po bretońsku według Magdy Gessler
Jeśli macie ochotę na pożywne danie jednogarnkowe zapraszamy na fasolkę po bretońsku. Fasola w zestawieniu z pomidorami, kiełbasą i boczkiem bez problemu zastąpi cały obiad. A gdy przyrządzicie ją według przepisu Magdy Gessler wyjdzie niezwykle aromatyczna.
Przepisy Magdy Gessler znane są z tego, że nie są zbyt trudne, ale potrafią zaskoczyć jakimś składnikiem. Tak jest i teraz, słynna restauratorka, klasyczny majeranek wzmacnia niezwykle aromatycznym cząbrem. Dzięki temu potrawa jest pyszna i z daleka kusi swym zapachem.
Cząber to zioło, które ma silny aromat, ale też delikatną goryczkę i ostrość. Pachnie jednocześnie tymiankiem, miętą i cytryną. Warto dodawać go do ciężkostrawnych potraw z roślin strączkowych, kapusty czy grzybów. Trzeba go stosować z umiarem, wsypując pod koniec gotowania.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na aromatyczną fasolkę po bretońsku według Magdy Gessler
Składniki:
400 g fasoli Jaś
200 g wędzonego boczku
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
300 g cienkiej kiełbasy
2 cebule
2 puszki krojonych pomidorów
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie fasolki po bretońsku
Fasolę opłucz, zalej sporą ilością zimnej wody, pozostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia wodę odlej, a fasolkę przełóż do garnka i zalej świeżą wodą. Zagotuj.
Do fasolki dodaj 1/3 pokrojonego boczku, 2 posiekane ząbki czosnku oraz połowę majeranku i szczyptę cząbru. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut.
Pozostały boczek pokrój w słupki, kiełbasę w plasterki, a cebulę w piórka. Na oleju przesmaż boczek, dodaj kiełbasę i cebulę. Całość przesmaż mieszając, dodaj do fasolki.
Do garnka wlej też puszkę pomidorów, dodaj pozostały, posiekany czosnek oraz majeranek, cząber i paprykę. Dalej gotuj, aż fasola będzie miękka.
Na patelnię wylej drugą puszkę krojonych pomidorów i smaż ją, aż sos zgęstnieje. Dodaj go do fasolki, wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zagotuj.
Źródło zdjęcia: canva/ksushachmeister
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mniammniam