Smakosze.pl
Fasolka po bretońsku według Magdy Gessler

canva oraz East News

Aromatyczna fasolka po bretońsku według Magdy Gessler

8 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli macie ochotę na pożywne danie jednogarnkowe zapraszamy na fasolkę po bretońsku. Fasola w zestawieniu z pomidorami, kiełbasą i boczkiem bez problemu zastąpi cały obiad. A gdy przyrządzicie ją według przepisu Magdy Gessler wyjdzie niezwykle aromatyczna.

Przepisy Magdy Gessler znane są z tego, że nie są zbyt trudne, ale potrafią zaskoczyć jakimś składnikiem. Tak jest i teraz, słynna restauratorka, klasyczny majeranek wzmacnia niezwykle aromatycznym cząbrem. Dzięki temu potrawa jest pyszna i z daleka kusi swym zapachem.

Cząber to zioło, które ma silny aromat, ale też delikatną goryczkę i ostrość. Pachnie jednocześnie tymiankiem, miętą i cytryną. Warto dodawać go do ciężkostrawnych potraw z roślin strączkowych, kapusty czy grzybów. Trzeba go stosować z umiarem, wsypując pod koniec gotowania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na aromatyczną fasolkę po bretońsku według Magdy Gessler

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś

  • 200 g wędzonego boczku

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 300 g cienkiej kiełbasy

  • 2 cebule

  • 2 puszki krojonych pomidorów

  • 1 łyżka majeranku

  • 1/2 łyżeczki cząbru

  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki

  • sól, pieprz, cukier do smaku

surówka z czerwonej kapusty

Lekko słodka surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie fasolki po bretońsku

Fasolę opłucz, zalej sporą ilością zimnej wody, pozostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia wodę odlej, a fasolkę przełóż do garnka i zalej świeżą wodą. Zagotuj.

Do fasolki dodaj 1/3 pokrojonego boczku, 2 posiekane ząbki czosnku oraz połowę majeranku i szczyptę cząbru. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut.

Pozostały boczek pokrój w słupki, kiełbasę w plasterki, a cebulę w piórka. Na oleju przesmaż boczek, dodaj kiełbasę i cebulę. Całość przesmaż mieszając, dodaj do fasolki.

Do garnka wlej też puszkę pomidorów, dodaj pozostały, posiekany czosnek oraz majeranek, cząber i paprykę. Dalej gotuj, aż fasola będzie miękka.

Na patelnię wylej drugą puszkę krojonych pomidorów i smaż ją, aż sos zgęstnieje. Dodaj go do fasolki, wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zagotuj.

namaczanie fasoli

namaczanie fasoli

Źródło zdjęcia: canva/ksushachmeister

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?



Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >