Smakosze.pl
surówka coleslaw z kalafiora

pixabay.com

Nowa odsłona - surówka coleslaw z kalafiora!

23 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Katarzyna Miłkowska

Udostępnij:

Któż nie zna króla surówek – Coleslawa? Jest to jeden z częściej podawanych do dań obiadowych dodatków. Wszyscy zapewne kojarzą go z kapustą, ale można nieco przełamać schemat i zastąpić ją innym warzywem! Surówka

Surówkowy zawrót głowy

Surówki to w naszym kraju (i nie tylko) jeden z tradycyjnych dodatków do dań. Najbardziej chyba znane są: surówka z marchewki, czerwonej kapusty, kapusty kiszonej i właśnie coleslaw. Dzięki bazowaniu na warzywach, dodają one do naszego menu niezbędnych składników odżywczych. Stąd też tak ważne, aby zdanie: „Zostaw ziemniaczki, zjedz mięso” – nieco w ostatnich latach prześmiewane – zamienić raczej na: „Zjedz surówkę, zadbaj o konieczną porcję warzyw”. To w końcu one są podstawą naszej piramidy żywieniowej, a przecież tak często o nich zapominamy.

Zdarza się też, że niektóre dzieci są niejadkami lub po prostu nie chcą jeść warzyw w surowej formie – wtedy można zaproponować im właśnie surówkę. Istotne jest jednak, aby bazowała ona na zdrowych, dobrej jakości składnikach, ponieważ w przeciwnym razie przyniosłaby znacznie mniej pożytku (jeśli w ogóle jakikolwiek).

Coleslaw pod lupą

Wracając jednak do coleslawa – czy wiesz, że historia tej surówki zaczyna się prawdopodobnie już w czasach starożytnego Rzymu?! Nazwa pochodzi zaś z języka niderlandzkiego – słowo koolsla to skrót od koolsalade, czyli „surówka z kapustą”. Cóż, niby taka niepozorna, a tak naprawdę gwiazda światowej sławy! Warto zatem tak też do niej podejść i przygotować nieco urozmaiconą wersję – oto surówka coleslaw z kalafiora!

Dlaczego właśnie z tego warzywa? Po pierwsze, ma ono strukturę, która świetnie się tarkuje. Po drugie, można go jeść na surowo – o czym nie wszyscy wiedzą! Po trzecie, jest to składnik tani i łatwo dostępny. Po czwarte, jest to warzywo kapustne, więc pozostajemy w podobnym tonie smakowym jak przy standardowym coleslawie. Po piąte, jego smak idealnie zgrywa się z pozostałymi składnikami. Po szóste, jest to warzywo, które dostarcza wielu składników odżywczych, w tym liczne antyoksydanty. Po siódme, jest niskokaloryczny – ma około 20-23 kcal na 100 g. Po ósme… czy naprawdę trzeba więcej wymieniać?

Surówka coleslaw z kalafiora – przepis

Składniki:

  • Około 500 g kalafiora

  • 1 duża marchewka

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżka sojowego jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka miodu

  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kalafior myjemy, osuszamy, odrywamy różyczki i ścieramy ja na tarce o dużych oczkach.

  2. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i także ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w drobną kostkę (lub również ścieramy na tarce) – wszystkie warzywa mieszamy.

  3. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, jogurt sojowy, sok z cytryny, miód, sól i pieprz.

  4. Warzywa mieszamy z sosem i zostawimy na co najmniej 15-20 minut w lodówce (najlepiej około pół godziny-godzinę) – wszystkie składniki będą mogły się wtedy „przegryźć”.

Surówka coleslaw z kalafiora – kulinarne modyfikacje

Jesteś weganką lub weganinem? Spokojnie możesz zamienić majonez na ten wegański. Z drugiej strony, jeśli nie pasuje Ci smak jogurtu sojowego, a jesteś osobą jedzącą produkty odzwierzęce, możesz zastąpić go zwykłym jogurtem naturalnym. Wtedy może być konieczne dosłodzenie surówki – jogurt sojowy dodaje bowiem specyficznego, lekko słodkiego smaku. Jest też inna opcja: całkowita rezygnacja z jogurtu, a w zamian za to dodanie 1 łyżeczki majonezu więcej. Surówka będzie wtedy nieco „cięższa”, ale jeśli należysz do fanów/fanek majonezu, pomysł zapewne Ci się spodoba.

A może generalnie preferujesz surówki w nieco słodszych odsłonach? Do przepisu możesz dodać wtedy jabłko – ono także powinno być starte na tarce o dużych oczkach.

Jakie jeszcze modyfikacje możesz wprowadzić?

  • Miód śmiało możesz zastąpić cukrem, wtedy warto użyć brązowego.

  • Teksturę surówki możesz nieco urozmaicić pestkami słonecznika lub dyni – podpraż je na patelni i posyp na wierzchu. Dzięki temu wszystko będzie pysznie chrupać.

  • Dobrym dodatkiem jest też koperek – możesz dorzucić go zarówno do środka surówki, jak i posypać po wierzchu.

Katarzyna MiłkowskaAutor

Redaktor Katarzyna Miłkowska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Anielski puch - ciasto z białek

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto jogurtowe z jagodami – pyszny i prosty deser

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, szarlotka

Przepisy

Szarlotka z budyniem od Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Przepyszna jajecznica z majonezem - w sam raz na śniadanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić aromatyczny sos grzybowy?

Czytaj więcej >