Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowe pierogi z kapustą i serem - nie ma większego przysmaku
Monika Dec
Monika Dec 07.09.2021 02:00

Wyjątkowe pierogi z kapustą i serem - nie ma większego przysmaku

Projekt bez tytułu - 2021-09-07T221605.119
canva/zi3000

Pierogi z kapustą i twarogiem to charakterystyczne danie kuchni podkarpackiej. Poniższy przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Równem. Jesteście ciekawi nietypowych pierogów? Nie mamy wątpliwości, że przebojem podbiją serca prawdziwych smakoszy!

Pierogi z kapustą to tradycyjne danie, które kojarzy się choćby ze Świętami Bożego Narodzenia. Okazuje się, że możemy przyrządzić je w zupełnie inny sposób. Kapusta bowiem doskonale komponuje się z twarogiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Składniki:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka oleju

  • 1 jajko

  • sól

Farsz:

  • 1 średnia główka białej kapusty

  • 2 cebule

  • 3 łyżki masła

  • 300 g twarogu

  • pieprz i sól

Dodatkowo:

  • masło lub śmietana do omaszczenia

Sposób wykonania:

Oczyść kapustę z wierzchnich liści, podziel je na ćwiartki i zalej osolonym wrzątkiem. Gotuj je do miękkości, a następnie odsącz z wody. Drobno posiekaj kapustę. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Podsmaż ją na maśle, a gdy będzie już gotowa połącz z kapustą.

Do wystudzonej kapusty dodaj pokruszony widelcem biały ser. Nadzienie przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Z mąki i z pozostałych składników wyrób ciasto, rozwałkuj je i wykrawaj krążki. Na każdy krążek nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi, a następnie odłóż na posypaną mąką deskę. Pierogi gotuj po 10 sztuk w osolonej wodzie.

Ugotowane przelej delikatnie zimną wodą i polej zarumienionym masłem. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy na pyszne pierogi m.in. dominikańskie z białą kiełbasą oraz pierogi z kaszą gryczaną.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Trzeci Talerz/ "Kuchnia Regionalna Beskidu Dukielskiego" wyd. Gmina Dukla

Zapraszamy na nasz Instagram