Smakosze.pl
surówka z czerwonej kapusty

canva/Andrey Zhuravlev

Lekko słodka surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami

8 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Czerwona kapusta rzadziej gości na naszych stołach niż biała. W sumie nie wiadomo dlaczego, bo też jest smaczna, a nawet wartościowsza. Szczególnie dobrze nadaje się na surówki. Dlatego dziś proponujemy wam słodkawą surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami.

Kapusta lubi słodkawe dodatki. Świetnie harmonizuje z jabłkiem, marchewką czy właśnie rodzynkami. Do kapuścianej surówki dobrze też dodać trochę pestek lub orzechów. Będą przyjemnie chrupać, ale też wzbogacą ją w cenne składniki. Zobaczcie jak szybko skomponować pyszną i zdrową surówkę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na lekko słodkawą surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami

Składniki:

  • pół małej główki czerwonej kapusty

  • 2 łyżki rodzynek

  • 2 łyżki pestek słonecznika lub orzechów włoskich

  • pół marchewki

  • 1 słodkie jabłko

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

  • sól, pieprz, cukier do smaku

pasta rybna

Nietypowa pasta na kanapki z makreli i składnika - niespodzianki

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty

Czerwoną kapustę oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj. Możesz też zetrzeć ją na dużych oczkach.

Rodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Dokładnie osącz. Pestki słonecznika lub posiekane orzechy chwilę podpraż na suchej patelni.

Marchewkę obierz, pokrój w zapałkę lub zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach.

Przygotowane składniki surówki wymieszaj, oprósz solą, pieprzem i cukrem. Polej olejem wymieszanym z sokiem z cytryny, wymieszaj.

Surówka doskonale pasuje do dań z drobiu i wieprzowiny.

jabłka i bakalie

jabłka i bakalie

Źródło zdjęcia: canva/Konstantin Aksenov

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: osmykolorteczy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >