Lekko słodka surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami
Czerwona kapusta rzadziej gości na naszych stołach niż biała. W sumie nie wiadomo dlaczego, bo też jest smaczna, a nawet wartościowsza. Szczególnie dobrze nadaje się na surówki. Dlatego dziś proponujemy wam słodkawą surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami.
Kapusta lubi słodkawe dodatki. Świetnie harmonizuje z jabłkiem, marchewką czy właśnie rodzynkami. Do kapuścianej surówki dobrze też dodać trochę pestek lub orzechów. Będą przyjemnie chrupać, ale też wzbogacą ją w cenne składniki. Zobaczcie jak szybko skomponować pyszną i zdrową surówkę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na lekko słodkawą surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami
Składniki:
pół małej główki czerwonej kapusty
2 łyżki rodzynek
2 łyżki pestek słonecznika lub orzechów włoskich
pół marchewki
1 słodkie jabłko
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty
Czerwoną kapustę oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj. Możesz też zetrzeć ją na dużych oczkach.
Rodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Dokładnie osącz. Pestki słonecznika lub posiekane orzechy chwilę podpraż na suchej patelni.
Marchewkę obierz, pokrój w zapałkę lub zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach.
Przygotowane składniki surówki wymieszaj, oprósz solą, pieprzem i cukrem. Polej olejem wymieszanym z sokiem z cytryny, wymieszaj.
Surówka doskonale pasuje do dań z drobiu i wieprzowiny.
Źródło zdjęcia: canva/Konstantin Aksenov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: osmykolorteczy