Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekko słodka surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami
Renata Materlińska
Renata Materlińska 08.09.2021 02:00

Lekko słodka surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami

surówka z czerwonej kapusty
canva/Andrey Zhuravlev

Czerwona kapusta rzadziej gości na naszych stołach niż biała. W sumie nie wiadomo dlaczego, bo też jest smaczna, a nawet wartościowsza. Szczególnie dobrze nadaje się na surówki. Dlatego dziś proponujemy wam słodkawą surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami.

Kapusta lubi słodkawe dodatki. Świetnie harmonizuje z jabłkiem, marchewką czy właśnie rodzynkami. Do kapuścianej surówki dobrze też dodać trochę pestek lub orzechów. Będą przyjemnie chrupać, ale też wzbogacą ją w cenne składniki. Zobaczcie jak szybko skomponować pyszną i zdrową surówkę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na lekko słodkawą surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami

Składniki:

  • pół małej główki czerwonej kapusty

  • 2 łyżki rodzynek

  • 2 łyżki pestek słonecznika lub orzechów włoskich

  • pół marchewki

  • 1 słodkie jabłko

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty

Czerwoną kapustę oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj. Możesz też zetrzeć ją na dużych oczkach.

Rodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Dokładnie osącz. Pestki słonecznika lub posiekane orzechy chwilę podpraż na suchej patelni.

Marchewkę obierz, pokrój w zapałkę lub zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach.

Przygotowane składniki surówki wymieszaj, oprósz solą, pieprzem i cukrem. Polej olejem wymieszanym z sokiem z cytryny, wymieszaj.

Surówka doskonale pasuje do dań z drobiu i wieprzowiny.

jabłka i bakalie
jabłka i bakalie

Źródło zdjęcia: canva/Konstantin Aksenov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: osmykolorteczy

Zapraszamy na nasz Instagram