Smakosze.pl Przepisy Jesienna wersja sałatki jarzynowej. Idealna na Wszystkich Świętych
Canva / ElenaPhoto

Jesienna wersja sałatki jarzynowej. Idealna na Wszystkich Świętych

26 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kto powiedział, że sałatkę jarzynową serwuje się jedynie na Wielkanoc i Boże Narodzenie? Nadchodzący dzień Wszystkich Świętych to równie dobra okazja, aby przygotować ten klasyk polskiej kuchni. Aby dodać sałatce jarzynowej nieco jesiennego charakteru, do dobrze znanych składników dodajemy apetyczną pomarańczową dynię. Dzięki temu nabiera zupełnie nowego wymiaru.

Dynię przed dodaniem do sałatki jarzynowej należy oczyścić i upiec. Najlepiej zrobić to równolegle do gotowania warzyw korzeniowych. Z wstępnie przygotowanych półproduktów, sałatkę można przygotować niemalże błyskawicznie. Spróbuj raz, a nie pożałujesz.

Przepis na jesienną sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 200 g miąższu z dyni

  • 1 średnia marchew

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 niewielkie kwaśne jabłko

  • 1 czerwona cebula

  • 2 jajka

  • oliwa z oliwek

  • sól i pieprz do smaku

  • przyprawa curry

  • oliwa z oliwek

  • 3-4 łyżki majonezu

Jak przygotować sałatkę jarzynową z dynią?

Miąższ z dyni do sałatki jarzynowej pokrój w kostkę . Następnie skrop go oliwą, oprósz solą oraz curry . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut , aż zrobi się miękki.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki do sałatki jarzynowej . Jajka ugotuj na twardo, a warzywa korzeniowe obierz i ugotuj w osobnym garnku . Cebulę drobno posiekaj, a j abłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę .

Kiedy marchew i pietruszka będą już miękkie, wyjmij je z garnka, przestudź a następnie pokrój w kostkę . Dodaj do nich cebulę, jabłko, pokrojone jajka i upieczony miąższ z dyni . Wymieszaj całość z dodatkiem majonezu i dopraw do smaku solą i pieprzem . Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, kiedy składniki dobrze się połączą . Poważną konkurencją dla sałatki jarzynowej jest ta smakowita sałatka bankietowa . Tradycyjną recepturę na sałatkę znajdziesz pod tym linkiem .

Canva / rjgrant
Canva / rjgrant

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy