Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o dyni. Lewandowska robi jesienną zupę z innego sezonowego składnika, co za skład
canva/pixelshot; TRICOLORS/East News

Zapomnij o dyni. Lewandowska robi jesienną zupę z innego sezonowego składnika, co za skład

24 października 2022

Jesienną zupę można przyrządzić z różnych produktów. Danie powinno być sycące i rozgrzewające, by dostarczyć nam energii w chłodniejsze dni. Anna Lewandowska proponuje zrobienie przysmaku z jadalnych kasztanów. Doprawia krem korzennymi przyprawami i wanilią, dzięki czemu nie tylko jest smaczny, ale też pięknie pachnie. Spróbujecie?

Jadalne kasztany są wyjątkowo zdrowym produktem, z którego przygotować można znakomita jesienną zupę. Receptura Lewandowskiej jest prosta, a aromatyczne dodatki, które stosuje, znakomicie podkreślają smak rarytasu. Warto skosztować.

Przepis na jesienną zupę Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 800 g jadalnych kasztanów

  • 50-60 g masła klarowanego

  • 1 średnia cebula

  • 2 spore marchewki

  • 600 g batatów lub ziemniaków

  • 500 ml mleka kokosowego

  • 3 liście laurowe

  • pół łyżeczki kardamonu

  • pół łyżeczki wanilii

  • pół łyżeczki cynamonu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić jesienną zupę? Anna Lewandowska sięga po nietypowy składnik

Zaczynamy od umycia jadalnych kasztanów. Nacinamy skorupki, a następnie wrzucamy je do osolonego wrzątku wraz z liśćmi laurowymi i gotujemy przez kwadrans. Po tym czasie usuwamy łupiny z kasztanów.

Marchew i bataty obieramy. Kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Cebulę siekamy i szklimy na maśle klarowanym. Wszystkie składniki łączymy z pełnym kasztanów płynem.

Blendujemy na gładki krem. Jesienną zupę doprawiamy cynamonem, kardamonem i wanilią oraz odrobiną soli i pieprzu. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Wskazówka: jeśli chcecie przygotować w pełni roślinną wersję dania, podsmażcie cebulę na oleju rzepakowym lub kokosowym.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na smakowite jesienne zupy. Polecamy krem z dyni Ewy Wachowicz oraz sycącą wersję pomidorówki z czerwoną soczewicą .

Jesienna zupa Anny Lewandowskiej jest pyszna
canva/Snapwire, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy