Aromatyczna i rozgrzewająca zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą
Pomidorowa często gości na stołach w wielu polskich domach. Tradycyjnie przyrządzana jest na bazie rosołu i serwowana z ryżem lub makaronem. Zastępując ten dodatek soczewicą, przygotujemy niezwykle sycące i aromatyczne danie.
Proponowaliśmy wam już orientalną wersję pomidorowej z dodatkiem mleczka kokosowego oraz przepis na ten klasyk z ziołami prowansalskimi. Tym razem podajcie ją z czerwoną soczewicą i aromatycznymi przyprawami. Sprawdźcie koniecznie, jak cudownie podkręcą one smak pomidorów.
Przepis na aromatyczną zupę pomidorową z soczewicą
Składniki:
1,5 litra bulionu warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów
400 ml soku pomidorowego
250 g suchej czerwonej soczewicy
1 średnia cebula
1 nieduża marchewka
1 mała pietruszka
1 niewielki por (biała część)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej warzywa marchew, pietruszkę, pora oraz cebulę przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Uważamy, by ich nie przyrumienić.
Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę jeszcze smażymy. Następnie wlewamy bulion i wsypujemy przyprawy. Dodajemy także pomidory z puszki. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut.
W tym czasie warzywa powinny nieco zmięknąć. Wlewamy sok pomidorowy i ponownie zagotowujemy. Po kolejnych 10 minutach gotowania miksujemy zupę w blenderze. Przenosimy ją z powrotem do garnka i zagotowujemy.
Dodajemy opłukaną i odsączoną soczewicę. Gotujemy jeszcze przez 12 minut. Soczewica powinna być miękka, lecz nie rozgotowana. Doprawiamy danie sosem solowym, pieprzem i ewentualnie solą.
Wskazówka: sos sojowy jest dodatkiem opcjonalnym, ale warto go użyć. Nada zupie dużo przyjemnego umami.
Źródło zdjęcia: canva/Karisssa
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku