Smakosze.pl Przepisy Jola łączy pora z największymi rarytasami. Jej surówka nie ma sobie równych
canva/papkin

Jola łączy pora z największymi rarytasami. Jej surówka nie ma sobie równych

28 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na lekką, smaczną surówkę obiadową, która będzie pasować do każdego dania? Przygotuj surówkę z pora przepisu Joli, która łączy go z największymi rarytasami. Surówka z dodatkiem jabłka, marchewki smakuje wybornie.

Surówki są niezbędne do każdego obiadu. Są lekkie, świeże, wzmacniają smak przygotowanych potraw i dostarczają nam wielu niezbędnych witamin i minerałów. Surówki powinniśmy jeść zwłaszcza latem, kiedy mamy dostęp do świeżych, wygrzanych w słońcu warzyw.

Przepis Joli na surówkę z pora jest banalnie prosty, a wykonanie zachwyci całą rodzinę. Surówkę przygotujemy z kilku składników, które z pewnością mamy w domu, jest więc szybka, prosta i pyszna. Jest również bardzo uniwersalna- por świetnie komponuje się z każdym daniem.

Jeśli nie lubisz ostrego smaku pora, możesz się go łatwo pozbyć. Wystarczy, że posiekane warzywo włożysz do sitka i przelejesz wrzącą wodą. Por odstaw na kilka minut, żeby wysechł i przełóż go do miski na surówkę- tak przygotowane warzywo będzie delikatniejsze w smaku.

Przepis Joli na surówkę z pora

Składniki:

  • por

  • marchewka

  • jabłko

  • sól, pieprz do smaku

  • szczypta cukru

  • szczypiorek

  • 2 łyżki majonezu

  • łyżka jogurtu naturalnego

Jak zrobić surówkę z pora?

Por posiekaj drobno i przełóż do miski. Dodaj obrane i starte na tarce jabłko i marchew. Wszystkie składniki oprósz delikatnie cukrem. Majonez wymieszaj z jogurtem i dodaj do surówki, wsyp posiekany szczypiorek i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Surówka z pora smakuje rewelacyjnie z białym i czerwonym mięsem, rybami i daniami warzywnymi. Moja propozycja obiadowa? Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami pieczonymi i surówką. Cały obiad za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.

Por
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy