Jola łączy pora z największymi rarytasami. Jej surówka nie ma sobie równych
Szukasz pomysłu na lekką, smaczną surówkę obiadową, która będzie pasować do każdego dania? Przygotuj surówkę z pora przepisu Joli, która łączy go z największymi rarytasami. Surówka z dodatkiem jabłka, marchewki smakuje wybornie.
Surówki są niezbędne do każdego obiadu. Są lekkie, świeże, wzmacniają smak przygotowanych potraw i dostarczają nam wielu niezbędnych witamin i minerałów. Surówki powinniśmy jeść zwłaszcza latem, kiedy mamy dostęp do świeżych, wygrzanych w słońcu warzyw.
Przepis Joli na surówkę z pora jest banalnie prosty, a wykonanie zachwyci całą rodzinę. Surówkę przygotujemy z kilku składników, które z pewnością mamy w domu, jest więc szybka, prosta i pyszna. Jest również bardzo uniwersalna- por świetnie komponuje się z każdym daniem.
Jeśli nie lubisz ostrego smaku pora, możesz się go łatwo pozbyć. Wystarczy, że posiekane warzywo włożysz do sitka i przelejesz wrzącą wodą. Por odstaw na kilka minut, żeby wysechł i przełóż go do miski na surówkę- tak przygotowane warzywo będzie delikatniejsze w smaku.
Przepis Joli na surówkę z pora
Składniki:
-
por
-
marchewka
-
jabłko
-
sól, pieprz do smaku
-
szczypta cukru
-
szczypiorek
-
2 łyżki majonezu
-
łyżka jogurtu naturalnego
Jak zrobić surówkę z pora?
Por posiekaj drobno i przełóż do miski. Dodaj obrane i starte na tarce jabłko i marchew. Wszystkie składniki oprósz delikatnie cukrem. Majonez wymieszaj z jogurtem i dodaj do surówki, wsyp posiekany szczypiorek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Surówka z pora smakuje rewelacyjnie z białym i czerwonym mięsem, rybami i daniami warzywnymi. Moja propozycja obiadowa? Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami pieczonymi i surówką. Cały obiad za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy można jeść pestki arbuza? Wielkie zaskoczenie, nie każdy ma świadomość
-
Kultowe pampuchy ze słodką niespodzianką. Wielki przysmak w nowej odsłonie
-
Przepis krok po kroku na chłodnik litewski. Idealna potrawa na gorące dni
Źródło: przepisyjoli.com