Już nigdy nie kupisz go w sklepie. W 30 minut zrobisz własny ser. Wystarczą 2 składniki
Kupne produkty spożywcze coraz częściej i chętniej zastępujemy własnoręcznie wykonanymi wyrobami. Wynika to z rosnącej świadomości w kwestii żywienia. Okazuje się, że w zaciszu własnej kuchni bez trudu można przygotować także domowy ser żółty. W tym celu potrzebujesz twarogu i mleka.
Ser żółty kupowany w sklepie nie zawsze ma jasny i pewny skład. Na szczęście nie musi to już być Twoim zmartwieniem. Przygotuj własny domowy ser i nie martw się podejrzanymi dodatkami. To prosty, pyszny i niedrogi sposób.
Składniki domowego sera możesz dowolnie modyfikować. Dołóż zioła, suszoną paprykę lub aromatyczny czosnek. Ten sam przepis na każdym razem może dać zaskakująco smaczne rezultaty. To świetna baza do eksperymentów.
Przepis na domowy ser żółty
Składniki:
-
500 g tłustego twarogu
-
2 szklanki mleka
-
1 jajko
-
1,5 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka sody
-
2 łyżki masła
-
odrobina oleju
Jak w prosty sposób zrobić domowy ser?
Mleko na domowy ser wlej do dużego garnka . Postaw je na ogniu, a kiedy zacznie się gotować, dodaj do niego tłusty twaróg . Oba składniki trzymaj na kuchence jeszcze ok. 15 minut, cały czas mieszając .
Uzyskaną masę na domowy ser odcedź na durszlaku wyłożonym gazą lub czystą ściereczka . Pozostaw na kilka minut, aby cały płyn miał możliwość się dokładnie oddzielić. Dobrze odsączony twaróg przełóż do dużej żaroodpornej miski .
Do bazy na domowy ser dodaj sól oraz 2 duże łyżki masła . Całość zacznij gotować w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Po ok. 5 minutach do składników dołóż jajko i sodę . Kontynuuj mieszanie przez kolejne kilka-kilkanaście minut, aż masa stanie się gładka, plastyczna i ciągnąca .
Niewielką miseczkę lub pojemnik nasmaruj odrobiną tłuszczu i przełóż do naczynia przygotowany domowy ser . Całość dobrze ugnieć, a powierzchnie wyrównaj, np. za pomocą niewielkiego talerzyka. Ser odstaw na bok do momentu, aż całkowicie ostygnie . Po upływie tego czasu wydobądź go z miseczki, pokrój na plasterki i podawaj. Wypróbuj pomysłowy patent z użyciem serka wiejskiego . Upewnij się, że wiesz, jak prawidłowo przechowywać żółty ser .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kultowe rurki z bitą śmietaną zrobisz w parę chwil. Wielki przysmak za grosze
-
Kiedy należy solić rosół? Odpowiedni moment ma ogromne znaczenie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama