Smakosze.pl
Kiedy należy solić rosół?

canva/valentynsemenov

Kiedy należy solić rosół? Odpowiedni moment ma ogromne znaczenie

19 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy wiecie, kiedy należy solić rosół? Doświadczone kucharki podpowiadają, że dodatek podstawowej przyprawy nie może nastąpić zbyt szybko. Inaczej wywar nie będzie miał pełnego smaku i aromatu. W przypadku tradycyjnej zupy sprawdzi się więc podejście polegające na doprawianiu dania pod koniec jego gotowania.

Przyrządzanie rosołu wydaje się proste, ale jeden błąd może zaważyć na smaku zupy. Zbyt wczesne dodanie soli spowoduje, że uzyskamy nijaką i mdłą potrawę, która nikomu nie będzie smakowała. Dowiedzcie się, jak tego uniknąć.

Restauracja Magdy Gessler serwuje drogie dania

Poszedł do najsłynniejszej restauracji Gessler. Nie uwierzysz, ile zapłacił za tatara i schabowego

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować smaczny rosół? Solenie zostawcie na koniec

Dodanie soli do wody powoduje, że smak gotowanego w nim produktu nie przechodzi do wywaru. O ile taka sytuacja jest pożądana w przypadku przyrządzania warzyw do sałatki czy produktów mącznych takich jak makaron czy kluski, o tyle dla rosołu nie będzie korzystna.

Gotując tradycyjną zupę, chcemy, by smak drobiu czy innego stosowanego przez nas mięsa oraz dodanych później warzyw znalazł się w płynie. Sól więc trzeba wsypać pod koniec przyrządzania potrawy, kiedy składniki będą już miękkie, a wszystko, co w nich najlepsze trafi do wywaru.

Poza tym dodawanie soli pod koniec gotowania rosołu jest też słuszne z innej przyczyny. Rosół gotuje się 2-3 godziny, więc duża część wody w tym czasie po prostu wyparuje. W ten sposób zatęża się smak wywaru. Gdy więc dodamy na początku sporo soli, gotowa potrawa może być przesolona.

Co dodać do rosołu oprócz soli?

W rosole nie może zabraknąć innych przypraw, które podkreślą dodatkowo smak dania. Bardzo istotne są ziele angielskie, czarny pieprz ziarnisty i liście laurowe, które dodać powinniśmy już na etapie gotowania mięsa.

Zupę koniecznie doprawić trzeba ziołami — najlepiej świeżym lubczykiem lub natką pietruszki. Dobrze jest dodać całe gałązki razem z warzywami, a porcję na talerzu jeszcze dodatkowo posypać świeżą porcją siekanych liści pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie niezawodne przepisy na esencjonalne rosoły. Szczególnie polecamy królewski podany z ziemniakami i wątróbką. Być może też skusi was nietypowa odsłona z kurkumą i imbirem, która doskonale zabezpieczy was przed przeziębieniami.

Wiemy, kiedy należy solić rosół

canva/Darya Arnautova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego do rosołu dodaje się opalaną cebulę?

Porady

Dlaczego do rosołu dodaje się opaloną cebulę? Powód jest bardzo ważny

Czytaj więcej >
banan

Porady

Dlaczego warto zjeść banana przed snem? Jest lepszy niż mleko

Czytaj więcej >
ryby dietetyk

Porady

Tych ryb lepiej unikaj. Dietetyk ma im wiele do zarzucenia

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? 1 błąd potrafi zniszczyć całe danie

Czytaj więcej >
Kapusta na gołąbki będzie idealna

Porady

Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki we wrzątku. Zmiękczysz ją nawet bez wody

Czytaj więcej >
Wątróbka od Strzelczyka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała przy smażeniu? Strzelczyk pokazał niezawodny trik

Czytaj więcej >