Kultowe rurki z bitą śmietaną zrobisz w parę chwil. Wielki przysmak za grosze
Rurki z bitą śmietaną są kultowym deserem, który niejednego smakosza przyprawi o szybsze bicie serca. Korzystając z gotowego ciasta francuskiego, wykonacie je bez trudu, a będą tańsze i bardziej kruche niż dostępne w cukierniach frykasy. Spróbujecie?
Mało kto odmówi sobie przyjemności sięgnięcia po znakomitą rurkę z bitą śmietaną. Lekka i wyjątkowo smaczna wersja z ciasta francuskiego nie zrujnuje waszego portfela, a jej przygotowanie będzie niesamowicie proste. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalne foremki i kilka tanich produktów. Foremki można też przygotować z grubszej folii aluminiowej.
Przepis na pyszne rurki z bitą śmietaną
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 duże jajo
400 ml schłodzonej śmietanki 36%
1 opakowanie cukru wanilinowego
olej rzepakowy
Jak zrobić smaczne rurki z bitą śmietaną? Wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie ocieplamy i wyjmujemy z opakowania. Rozwijamy i kroimy je na paski o szerokości 1,5-2 cm.
Foremki do pieczenia rurek (można je przygotować z folii aluminiowej) smarujemy niewielką ilością oleju rzepakowego. Każdą z nich owijamy kawałkiem ciasta i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Rurki pieczemy 15-20 minut, aż będą złociste. Gotowy przysmak ostrożnie zdejmujemy z foremek i studzimy. Wypełniamy śmietanką ubitą na sztywno z cukrem wanilinowym. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kultowe słodkie rarytasy. Szczególnie polecamy prosty patent na pyszny blok czekoladowy. Być może skusi was też przyjemnie wilgotne ciasto z dodatkiem kakao, czyli zebra.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o smażeniu. Nawet pączki mogą być fit, niczym nie odstają od tych zwykłych
Bez bułki i jajka. Najlepsze mielone zrobisz zupełnie inaczej, wystarczy dodatek znany z gołąbków
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama