Kalafior pieczony w piekarniku
Kalafior pieczony w piekarniku to doskonały dodatek do dań mięsnych, ryb i dań wegetariańskich. Delikatne różyczki w aromatycznej marynacie zapieczone w piekarniku posmakują Ci od pierwszego kęsa. Poznaj przepis na wyśmienitego, pieczonego kalafiora .
Kalafior jest bardzo zdrowym warzywem, od lat cenionym w kuchniach na całym świecie za swoje walory smakowe oraz prozdrowotne właściwości. Kalafior to bogactwo witamin z grupy B oraz silny przeciwutleniaczy, działających między innymi przeciwnowotworowo.
Kalafior ma delikatne smak i jest bardzo uniwersalnym warzywem, dlatego też możesz przygotować z niego wiele doskonałym potraw, między innymi placki wegetariańskie oraz rozgrzewającą zupę z curry . Kalafior pieczony w piekarniku jest miękki, ale jednocześnie delikatnie chrupiący, a marynata z papryki, kminu, kurkumy i wielu innych przypraw nadaje mu rewelacyjnego smaku.
Kalafiora możesz również upiec w całości- w tym artykule dowiesz się, jak upiec całą główkę kalafiora z aromatyczną marynatą.
Przepis na kalafior pieczony w piekarniku
Składniki:
-
kalafior
-
200 ml oliwy z oliwek
-
łyżka mielonej papryki słodkiej
-
łyżeczka ostrej papryki mielonej
-
po pół łyżeczki: czosnku granulowanego, kurkumy soli morskiej, białego pieprzu, kminu rzymskiego
Jak przygotować kalafiora pieczonego w piekarniku?
Piekarnik nagrzej do 200 stopni z opcją pieczenia góra-dół. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki, następnie przygotuj marynatę z oliwy i wszystkich przypraw.
Kawałki kalafiora namocz dokładnie w przygotowanej marynacie, następnie przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 35 minut.