Smakosze.pl
placki z kalafiora

canva/NoirChocolate

Szybki pomysł na obiad - przepyszne placki z kalafiora

25 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubicie placki ziemniaczane? Szukacie inspiracji na bezmięsne dania? Mamy dla was pomysł na szybki obiad — przygotujcie przepyszne placki z kalafiora. Są lekkie, choć pożywne, delikatne, ale z charakterem. Podajcie je z najlepiej z ulubionym sosem i surówką.

Po plackach ziemniaczanych przyszła pora na kalafiora. Choć może brzmi to niewiarygodnie, z kalafiora da się przygotować smaczne, warzywne placuszki. Ich smak można dopełnić innymi warzywami i obowiązkowo przyprawami. Wychodzą lekkie, z charakterystycznym, kalafiorowym smaczkiem.

Proste i pyszne placki z kalafiora

Składniki:

  • pół niedużego kalafiora

  • pół cebuli

  • 1 mała marchewka

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym - klasyka w orientalnym wydaniu

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie placków z kalafiora

Kalafior oczyść, podziel na różyczki, zetrzyj je na dużych oczkach. Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na małych oczkach. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach.

Do startych warzyw dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną, a także trochę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż placuszki, tak by był z obu stron rumiane. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Wskazówka: Placki z kalafiora mogą stanowić danie główne, ale możesz je też podać jako dodatek np. do mięsnego gulaszu.

Więcej przepisów na bezmięsne dania znajdziesz na naszej stronie. Szczególnie polecamy przepis na kotleciki marchewkowe, a także na pizzę z cukinii.

kalafior

kalafior

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >