Smakosze.pl
Pieczony kalafior w całości

canva/vaaseenaa

Pieczony kalafior w całości

25 Listopada 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Pieczony w całości kalafior to pomysł na pyszny dodatek do obiadu, a także lunch i kolację na ciepło. Do pieczenia przygotuj marynatę na bazie białego wina, sosu sojowego, curry i wielu innych przypraw, a smak kalafiora odkryjesz na nowo. Poznaj prosty przepis na pieczonego kalafiora w całości.

Kalafior pieczony w całości w marynacie i natką pietruszki jest świetnym dodatkiem do ryb, mięs, a także jako samodzielny posiłek na lunch lub kolację. Kalafior jest chrupiący, delikatny, a dzięki marynacie z wina, curry, sosu sojowego, kminu i papryki zyskuje nowy, niepowtarzalny smak.

Pieczenie kalafiora w całości chroni delikatne warzywo przed nadmiernym wysuszeniem. Skórka jest lekko przypieczona, jednak środek kalafiora jest chrupiący, nie jest ani za twardy, ani za miękki, jest idealny. Kalafiora koniecznie oprósz posiekaną natką pietruszki, która nadaje potrawie świeżości i doskonałego aromatu.

Z kalafiora przygotujesz również genialne kotlety- tu poznasz przepis na kalafiora w fantastycznej panierce, idealnego do obiadu i na szybką przekąskę.

Przepis na pieczony kalafior w całości

Składniki:

  • duży kalafior

  • 100 ml białego, wytrawnego wina

  • po łyżeczce: musztardy, sosu sojowego, przyprawy curry, kminu mielonego, soku z cytryny

  • natka pietruszki

  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej

  • sól, pieprz

Jak upiec kalafiora w całości?

Nagrzej piekarnik do 200 stopni C, włącz funkcję termoobiegu. Z wina, sosu sojowego, soli, pieprzu, soku z cytryny, musztardy, kminu, curry i papryki przygotuj marynatę i natrzyj nią obranego z liści kalafiora.

Kalafiora przełóż do większego naczynia żaroodpornego, oprósz natką pietruszki i wstaw do piekarnika na 50 minut. W połowie pieczenia podlej warzywo resztą marynaty.

Smacznego.

Kalafior pieczony

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >