Prosty sposób na miękką kapustę w gołąbkach
Bez wątpienia kapusta odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Kiedy gotujemy gołąbki, oczekujemy, że otaczające je liście będą miękkie. Osiągniemy ten efekt dzięki prostej sztuczce, z której korzysta wielu smakoszy. Warto o niej pamiętać.
Co zrobić, by kapusta na gołąbki nie była zbyt twarda?
Gołąbki i kapusta od zawsze idą ze sobą w parze. Niedawno przedstawialiśmy przepis na to danie, w którym wykorzystuje się kultowe urządzenie z czasów PRL-u . Tym razem pod lupę weźmiemy liście kapusty.
Kapusta na gołąbki powinna być odpowiednio miękka. Wówczas farsz z niej tak łatwo nie wypada, a cały specjał daje wyjątkową przyjemność z jedzenia . Twarda kapusta może przyprawić nas o kulinarne rozczarowanie. Jak go uniknąć?
Kapusta, w którą zawijamy gołąbki, musi być odpowiednio przygotowana. Najlepiej po prostu ją trochę podgotować. Główkę powinnyśmy umieścić w wodzie. Podgrzewanie przez około 20 minut powinno rozwiązać problem. Jeśli nasza kapusta nadal będzie twarda, gotujmy ją trochę dłużej .
Kapusta po wyjęciu z gorącej wody powinna być miękka. Poznamy to po tym, że liście z łatwością odchodzą od główki. Jeśli te znajdujące się głębiej będą stawiały nam opór, warto jeszcze raz podgotować kapustę . Jednak istnieją jeszcze inne metody.
Kapusta na gołąbki lepsza niż kiedykolwiek
Już wcześniej wspominaliśmy o tym, która kapusta najlepiej nadaje się na gołąbki . Jednak równie istotne jest poddanie jej odpowiednim zabiegom, dzięki którym zmięknie. Pewna sztuczka sprawi, że liście będą odpowiednio miękkie i zyskają więcej delikatności.
W każdym domu gołąbki przygotowuje się odrobinę inaczej. W związku z tym istnieje kilka sprawdzonych metod na idealną kapustę. Niektórzy smakosze umieszczają liście na patelni z dodatkiem wody i masła . Po takim zabiegu stają się one znacznie lepsze.
Część miłośników kulinariów poleca również przygotowywanie liści kapusty w szybkowarze . Efekt potrafi zaspokoić wymagania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jeśli masz takie urządzenie, koniecznie wykorzystaj je w ten sposób.
Kapusta na gołąbki podczas podgotowywania powinna być w całości przykryta wodą . W przeciwnym wypadku liście nie zmiękną równomiernie i część z nich będzie twarda. Mając na uwadze powyższe wskazówki, nasze gołąbki wyjdą idealnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródła: Polki; Forum Gazeta.pl