Smakosze.pl
Gołąbki

pixabay/ulleo

Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

14 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Gołąbki należą do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, warto zapamiętać kilka szczegółów. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, jaką kapustę wybieramy. Powinna się charakteryzować pewnym s

Gołąbki są jedną z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Chociaż nie należą do zbyt skomplikowanych dań, to przy ich przygotowaniu szczególną uwagę należy poświęcić kilku szczegółom.

Danie można przyrządzać na wiele sposobów. Znane są jego wersje między innymi z kapustą włoską, pekińską lub nawet kiszoną. Największą popularnością cieszą się jednak te z dodatkiem białej kapusty. Okazuje się, że przed przygotowaniem potrawy należy poświęcić kilka chwil na wybór odpowiedniego warzywa.

Eksperci kulinarni nie mają żadnych wątpliwości, aby gołąbki zachwyciły nas swoim smakiem, powinny charakteryzować się pewną cechą. Dzięki niej mamy pewność, że danie z pewnością zaliczymy do tych udanych.

Jak wybrać najlepszą kapustę do gołąbków? 

Dobra kapusta do gołąbków musi mieć przede wszystkim odpowiednią jakość. Podczas jej zakupu przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jej liście. Nie powinny one zbyt mocno do siebie przylegać.

Kolejny sekret smaku naszego dania tkwi w jego odpowiednim przyprawieniu. W jaki sposób doprawić kapustę do gołąbków, aby zachwyciła nas smakiem? Nie ma nic prostszego!

Jak doprawić kapustę do gołąbków?

Po pierwsze, musimy najpierw usunąć jej wierzchnie liście. Nie powinniśmy ich jednak wyrzucać, lepiej obłożyć nimi garnek, w którym później będziemy piec nasze gołąbki.

Po drugie, powinniśmy wyciąć jej głąb i włożyć warzywo do garnka z osoloną wodą, która przykryje całe warzywo. Podczas gotowania jej liście zmiękną. Nie możemy robić tego jednak zbyt długo, ponieważ w rozgotowane liści kapusty będzie nam o wiele ciężej zawinąć nadzienie.

Wielu szefów kuchni poleca również ugotowanie kapusty na parze. Ta metoda uznawana jest za jedną z najlepszych dla naszego zdrowia, dlatego warto się nią zainteresować.

Szukasz interesujących pomysłów na gołąbki? Na naszej stronie znajdziecie między innymi wyjątkowy przepis na to danie autorstwa  Anny Lewandowskiej oraz Roberta Makłowicza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: share info 

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Podobne artykuły

Kotlet de volaille jest prosty w przygotowaniu

Porady

Jak zwinąć kotlet de volaille, żeby się nie rozpadł?

Czytaj więcej >
Pomidory wyrosną jeszcze większe

Porady

Czym nawozić pomidory?

Czytaj więcej >
Jak oczyścić spód patelni?

Porady

Genialny trick na doczyszczenie spodu patelni

Czytaj więcej >
pomidory

Porady

Prosty sposób na przyśpieszenie wzrostu pomidorów

Czytaj więcej >
młode ziemniaki

Porady

Wysokie ceny młodych ziemniaków

Czytaj więcej >
Jednorazowy młynek do pieprzu

Porady

Jak otworzyć jednorazowy młynek do przypraw?

Czytaj więcej >