

16 Lutego 2021
Rozpływające się w ustach gołąbki z prodiża
Gołąbki możemy z łatwością ugotować w prodiżu. Kultowe urządzenie dziś jest uznawane za relikt czasów PRL-u. Wiele osób wspomina je z nostalgią. Nie zaszkodzi sięgnąć po nie ponownie. Zwłaszcza, że gołąbki przygotowane w prodiżu są wyjątkowo smakowite.
Mało kto spodziewałby się, że w prodiżu możemy zrobić gołąbki. Przeważnie odświeżamy to urządzenie, jeśli w grę wchodzą ciasta i pieczenie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić w nim gołąbki. Efekt przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.
Gołąbki z prodiża zachwycą domowników
Bez wątpienia gołąbki są jednym z najbardziej kultowych dań naszej kuchni. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak należy je mrozić. Dziś przedstawimy przepis, w którym wykorzystamy urządzenie z dawnych lat.
Gołąbki i prodiż nie są zbyt oczywistym połączeniem. Znaczna część smakoszy traktuje to urządzenie, jako jeden z elementów charakterystycznych dla kuchni PRL-u. Właśnie wtedy prodiż cieszył się ogromną popularnością i można było się na niego natknąć w każdej kuchni. Niektórzy nadal go mają i mogą w nim przygotować pyszne gołąbki.
Przepis na gołąbki z prodiża jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Najpierw musimy przygotować odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?
- 500 g mięsa mielonego
- 400 g ryżu ugotowanego na twardo
- 1 l wody
- jajko
- kapusta
- 45 g przecieru pomidorowego
- 30 ml śmietany
- 3 g soli
- 5 g cukru
- 5 g oregano
- 5 ml oleju
Gołąbki w przepysznej odsłonie
Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak gołąbki robi Anna Lewandowska. Tym razem sięgniemy po przepis jak za dawnych lat. Na początku z kapusty wycinamy głąb i oddzielamy liście, które obgotowujemy.
Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, jajkiem, solą oraz pieprzem. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Formujemy z niej podłużne kotleciki i zawijamy w wystygłe liście kapusty. Teraz musimy przygotować nasz prodiż.
Prodiż wyścielamy papierem do pieczenia i liśćmi kapusty. Układamy na nich nasze gołąbki, skrapiamy je olejem i zalewamy wodą z gotowania liści kapusty. Rozpoczynamy podgrzewanie. Prodiż powinien robić swoje przez około 40 minut.
Po tym czasie wyłączamy urządzenie i pozwalamy mu wystygnąć. Zalewę przelewamy do garnka i dodajemy przecier pomidorowy oraz zahartowana śmietanę. Tak przygotowany sos dodajemy do mięsnych zawiniątek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Najgorsze pory na spożywanie kawy
- Genialny sposób czyszczenia blachy do pieczenia i piekarnika
- Wartościowe właściwości wody po ugotowanych jajkach
Źródło: W mojej kuchni lubię
Następny artykuł