Smakosze.pl
Gołąbki z prodiża są przepyszne

Instagram / @born_in_the_prl

Rozpływające się w ustach gołąbki z prodiża

16 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Gołąbki możemy z łatwością ugotować w prodiżu. Kultowe urządzenie dziś jest uznawane za relikt czasów PRL-u. Wiele osób wspomina je z nostalgią. Nie zaszkodzi sięgnąć po nie ponownie. Zwłaszcza, że gołąbki przygotowane w prodiżu są wyjątkowo

Mało kto spodziewałby się, że w prodiżu możemy zrobić gołąbki. Przeważnie odświeżamy to urządzenie, jeśli w grę wchodzą ciasta i pieczenie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić w nim gołąbki. Efekt przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.

Gołąbki z prodiża zachwycą domowników

Bez wątpienia gołąbki są jednym z najbardziej kultowych dań naszej kuchni. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak należy je mrozić. Dziś przedstawimy przepis, w którym wykorzystamy urządzenie z dawnych lat.

Gołąbki i prodiż nie są zbyt oczywistym połączeniem. Znaczna część smakoszy traktuje to urządzenie, jako jeden z elementów charakterystycznych dla kuchni PRL-u. Właśnie wtedy prodiż cieszył się ogromną popularnością i można było się na niego natknąć w każdej kuchni. Niektórzy nadal go mają i mogą w nim przygotować pyszne gołąbki.

Przepis na gołąbki z prodiża jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Najpierw musimy przygotować odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 500 g mięsa mielonego

  • 400 g ryżu ugotowanego na twardo

  • 1 l wody 

  • jajko

  • kapusta

  • 45 g przecieru pomidorowego

  • 30 ml śmietany

  • 3 g soli

  • 5 g cukru

  • 5 g oregano 

  • 5 ml oleju

Gołąbki w przepysznej odsłonie

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak gołąbki robi Anna Lewandowska. Tym razem sięgniemy po przepis jak za dawnych lat. Na początku z kapusty wycinamy głąb i oddzielamy liście, które obgotowujemy.

Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, jajkiem, solą oraz pieprzem. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Formujemy z niej podłużne kotleciki i zawijamy w wystygłe liście kapusty. Teraz musimy przygotować nasz prodiż.

Prodiż wyścielamy papierem do pieczenia i liśćmi kapusty. Układamy na nich nasze gołąbki, skrapiamy je olejem i zalewamy wodą z gotowania liści kapusty. Rozpoczynamy podgrzewanie. Prodiż powinien robić swoje przez około 40 minut.

Po tym czasie wyłączamy urządzenie i pozwalamy mu wystygnąć. Zalewę przelewamy do garnka i dodajemy przecier pomidorowy oraz zahartowana śmietanę. Tak przygotowany sos dodajemy do mięsnych zawiniątek.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: W mojej kuchni lubię

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >
Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >