Gołąbki z prodiża są przepyszne
Instagram / @born_in_the_prl

Rozpływające się w ustach gołąbki z prodiża

Gołąbki możemy z łatwością ugotować w prodiżu. Kultowe urządzenie dziś jest uznawane za relikt czasów PRL-u. Wiele osób wspomina je z nostalgią. Nie zaszkodzi sięgnąć po nie ponownie. Zwłaszcza, że gołąbki przygotowane w prodiżu są wyjątkowo smakowite.

Mało kto spodziewałby się, że w prodiżu możemy zrobić gołąbki. Przeważnie odświeżamy to urządzenie, jeśli w grę wchodzą ciasta i pieczenie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić w nim gołąbki. Efekt przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.

Gołąbki z prodiża zachwycą domowników

Bez wątpienia gołąbki są jednym z najbardziej kultowych dań naszej kuchni. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak należy je mrozić. Dziś przedstawimy przepis, w którym wykorzystamy urządzenie z dawnych lat.

Gołąbki i prodiż nie są zbyt oczywistym połączeniem. Znaczna część smakoszy traktuje to urządzenie, jako jeden z elementów charakterystycznych dla kuchni PRL-u. Właśnie wtedy prodiż cieszył się ogromną popularnością i można było się na niego natknąć w każdej kuchni. Niektórzy nadal go mają i mogą w nim przygotować pyszne gołąbki.

Przepis na gołąbki z prodiża jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Najpierw musimy przygotować odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

Prosty sposób na ulgę po oparzeniu gorącym napojemProsty sposób na ulgę po oparzeniu gorącym napojemCzytaj dalej
  • 500 g mięsa mielonego
  • 400 g ryżu ugotowanego na twardo
  • 1 l wody
  • jajko
  • kapusta
  • 45 g przecieru pomidorowego
  • 30 ml śmietany
  • 3 g soli
  • 5 g cukru
  • 5 g oregano
  • 5 ml oleju

Gołąbki w przepysznej odsłonie

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak gołąbki robi Anna Lewandowska. Tym razem sięgniemy po przepis jak za dawnych lat. Na początku z kapusty wycinamy głąb i oddzielamy liście, które obgotowujemy.

Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, jajkiem, solą oraz pieprzem. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Formujemy z niej podłużne kotleciki i zawijamy w wystygłe liście kapusty. Teraz musimy przygotować nasz prodiż.

Prodiż wyścielamy papierem do pieczenia i liśćmi kapusty. Układamy na nich nasze gołąbki, skrapiamy je olejem i zalewamy wodą z gotowania liści kapusty. Rozpoczynamy podgrzewanie. Prodiż powinien robić swoje przez około 40 minut.

Po tym czasie wyłączamy urządzenie i pozwalamy mu wystygnąć. Zalewę przelewamy do garnka i dodajemy przecier pomidorowy oraz zahartowana śmietanę. Tak przygotowany sos dodajemy do mięsnych zawiniątek.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: W mojej kuchni lubię

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł