Smakosze.pl
Herbata i poparzony język

Pixabay / TerriC

Prosty sposób na ulgę po oparzeniu gorącym napojem

16 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Herbata często gości na naszych stołach. Niestety, zdarza się tak, że wypijamy zbyt gorący napój. Nietrudno wtedy poparzyć się w język. Z pewnością takie doświadczenie nie należy do najmilszych. Jeśli już do tego dojdzie, możemy poratować się łyżec

Herbata jest uwielbianym napojem, który cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. W zimne dni ciężko się powstrzymać przed wypiciem bardzo gorącego naparu. Wówczas możemy zniwelować oparzenie języka w prosty sposób.

Herbata była zbyt gorąca? Znamy sposób, który przynosi ulgę

Herbata cieszy się sporym zainteresowaniem wśród smakoszy. Każdy ma swoje preferencje dotyczące tego napitku. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, kiedy należy dodawać do niej miód i cytrynę. Tym razem przedstawimy niezawodny sposób na przykre doświadczenie, które może nas spotkać w trakcie picia.

Kiedy za oknem straszy nieprzyjemnym zimnem, wówczas gorąca herbata jest jedną z pierwszych myśli. Przygotowujemy sobie napój w ulubionej wersji i zaczynamy go pić. Chęć rozgrzania przyćmiewa nasz jasny ogląd na sytuację i po chwili w ustach mamy bardzo gorący napój. Nietrudno wtedy o oparzenie.

Zbyt gorąca herbata dostarczyła niemiłych wrażeń wielu smakoszom. Głównym mankamentem jest nieprzyjemne oparzenie na języku. Czasami może ono utrzymywać się przez dłuższy czas i odbierać przyjemność ze spożywania posiłków

Jeśli zdarza Ci się, że herbata przyczynia się do oparzeń na języku, warto sięgnąć po niezawodną sztuczkę, która przynosi niemal natychmiastową ulgę. Wykorzystamy w niej produkt, który można znaleźć w praktycznie każdej kuchni.

Gorąca herbata nie będzie nam groźna

Okazuje się, że oparzenie po herbacie może zostać zniwelowane za pomocą łyżeczki cukru. Wystarczy przyłożyć ją do języka. Nieprzyjemne pieczenie powinno szybko odejść w niepamięć. Możemy również skorzystać z innej metody.

Jeżeli herbata przyczyniła się do oparzenia języka, wówczas warto nabrać w usta zimnej wody. Złagodzi ona pieczenie. Ulgę może nam dać również zimny jogurt. Warto także zastosować łyżeczkę miodu, która działa tak samo, jak cukier.

Bez wątpienia powyższe sztuczki są niezwykle użyteczne. Jednak najlepiej pić herbatę, kiedy już ostygnie. Zwłaszcza że gorący napój może nam zaszkodzić. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu ABC Zdrowie, gorąca herbata jest potencjalnie rakotwórcze.

Herbata często konkuruje z kawą. Niedawno rozstrzygaliśmy spór dotyczący obu tych napojów. Wyjaśniliśmy wówczas, który z nich lepiej sprawdza się o poranku. Odpowiedź na to zagadnienie może zaskoczyć wielu smakoszy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Dom pełen pomysłów; ABC Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

GIS przestrzega grzybiarzy

Porady

GIS przestrzega przed grzybobraniem

Czytaj więcej >
Kotlet de volaille jest prosty w przygotowaniu

Porady

Jak zwinąć kotlet de volaille, żeby się nie rozpadł?

Czytaj więcej >
Pomidory wyrosną jeszcze większe

Porady

Czym nawozić pomidory?

Czytaj więcej >
Jak oczyścić spód patelni?

Porady

Genialny trick na doczyszczenie spodu patelni

Czytaj więcej >
pomidory

Porady

Prosty sposób na przyśpieszenie wzrostu pomidorów

Czytaj więcej >
młode ziemniaki

Porady

Wysokie ceny młodych ziemniaków

Czytaj więcej >