Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborny przepis na kultowego tatara
Adam Moskal
Adam Moskal 16.02.2021 01:00

Wyborny przepis na kultowego tatara

Tatar wołowy z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi
Rafael_Wiedenmeier, Getty Images Signature

Tatar wołowy jest doskonałym daniem, który pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Siekane mięsko, jajko i inne dodatki sprawiają, że każda uroczystość jest wyjątkowa. Wiele osób nie może jednak zdecydować która wersja jest lepsza z ogórkiem konserwowym czy kiszonym?

Tak naprawdę nie ma jednoznacznej odpowiedzi, wszak podniebienie każdego z nas jest inne. Jeśli jednak preferujesz kwaśne produkty, ogórek kiszony może okazać się najlepszym wyborem, ponieważ znacznie zwiększy kwaśność tatara. 

Tatar wołowy z którym ogórkiem wolisz?

Niezależnie od twoich preferencji, każdy sposób przygotowywania tatara jest doskonały. Delikatne, siekane mięso rozpływa się w ustach, a dodatki nadają mu ostrego i pysznego smaku. Trzeba jednak pamiętać, aby składniki miały jak najniższą temperaturę, by nie rozwinęły się w nich groźne mikroby. 

Warto również przygotowywać tatara z mięsa jak najlepszej jakości i samodzielnie je siekać. Tylko tak można mieć pewność, jakiej jakości produkt spożywamy. Wołowina słabej jakości nie nadaje się do tatara z powodu tłuszczowych przerostów i nieprzyjemnego smaku. 

Chcesz poznać więcej doskonałych tekstów, na kulinarne perełki? W tym tekście pokazujemy jak wyczyścić blachę do pieczenia za pomocą piekarnika i kostki do zmywarki. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci. 

Przepis na tatar wołowy

Składniki: 

  • kilogram polędwicy wołowej

  • 4 żółtka

  • pół szklanki wody

  • szklanka oleju słonecznikowego

  • sól

  • ogórki kiszone lub konserwowe 

  • kapary

  • pieprz

  • oliwki

  • cebulka

Mięso oczyść z wszelkich błon - pozostawienie ich na mięsie poskutkuje nieprzyjemną fakturą i żylastością tatara. Mięso musi mieć niską temperaturę, aby wygodnie dało się kroić. Posiekaj je bardzo drobno ostrym nożem. Dodaj do mięsa olej i siekaj tak długo, aż uzyskasz gładką, plastyczną masę. 

Cebule obierz z łupin i bardzo drobno posiekaj. Im drobniejsze kawałki, tym większa przyjemność z jedzenia. Dodaj ją do mięsa. To samo powtórz z kaparami, ogórkami i oliwkami. Wymieszaj masę dokładnie i wstaw ją do lodówki. 

Porcję mięsa uformuj w kulkę i połóż ją na talerzu. Udekoruj ją resztą posiekanych składników. Skropl odrobiną oleju i podawaj natychmiast po wyjęciu z lodówki. Najlepiej smakuje z kromką podpieczonego chleba na zakwasie. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram