Wyborny przepis na kultowego tatara
Tatar wołowy jest doskonałym daniem, który pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Siekane mięsko, jajko i inne dodatki sprawiają, że każda uroczystość jest wyjątkowa. Wiele osób nie może jednak zdecydować która wersja jest lepsza z ogórkiem konserwowym czy kiszonym?
Tak naprawdę nie ma jednoznacznej odpowiedzi, wszak podniebienie każdego z nas jest inne. Jeśli jednak preferujesz kwaśne produkty, ogórek kiszony może okazać się najlepszym wyborem, ponieważ znacznie zwiększy kwaśność tatara.
Tatar wołowy z którym ogórkiem wolisz?
Niezależnie od twoich preferencji, każdy sposób przygotowywania tatara jest doskonały. Delikatne, siekane mięso rozpływa się w ustach, a dodatki nadają mu ostrego i pysznego smaku. Trzeba jednak pamiętać, aby składniki miały jak najniższą temperaturę, by nie rozwinęły się w nich groźne mikroby.
Warto również przygotowywać tatara z mięsa jak najlepszej jakości i samodzielnie je siekać. Tylko tak można mieć pewność, jakiej jakości produkt spożywamy. Wołowina słabej jakości nie nadaje się do tatara z powodu tłuszczowych przerostów i nieprzyjemnego smaku.
Chcesz poznać więcej doskonałych tekstów, na kulinarne perełki? W tym tekście pokazujemy jak wyczyścić blachę do pieczenia za pomocą piekarnika i kostki do zmywarki. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci.
Przepis na tatar wołowy
Składniki:
kilogram polędwicy wołowej
4 żółtka
pół szklanki wody
szklanka oleju słonecznikowego
sól
ogórki kiszone lub konserwowe
kapary
pieprz
oliwki
cebulka
Mięso oczyść z wszelkich błon - pozostawienie ich na mięsie poskutkuje nieprzyjemną fakturą i żylastością tatara. Mięso musi mieć niską temperaturę, aby wygodnie dało się kroić. Posiekaj je bardzo drobno ostrym nożem. Dodaj do mięsa olej i siekaj tak długo, aż uzyskasz gładką, plastyczną masę.
Cebule obierz z łupin i bardzo drobno posiekaj. Im drobniejsze kawałki, tym większa przyjemność z jedzenia. Dodaj ją do mięsa. To samo powtórz z kaparami, ogórkami i oliwkami. Wymieszaj masę dokładnie i wstaw ją do lodówki.
Porcję mięsa uformuj w kulkę i połóż ją na talerzu. Udekoruj ją resztą posiekanych składników. Skropl odrobiną oleju i podawaj natychmiast po wyjęciu z lodówki. Najlepiej smakuje z kromką podpieczonego chleba na zakwasie. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: akademiasmaku.pl