Tatar wołowy z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi
Rafael_Wiedenmeier, Getty Images Signature

Wyborny przepis na kultowego tatara

Tatar wołowy świetnie się sprawdza jako przystawka na imprezie, lub przed głównym daniem. Wiele osób przygotowuje go z użyciem konserwowych ogórków - istnieją jednak takie osoby, które skłaniają się ku kiszeniakom. Jeśli ktoś chce mieć bardziej kwaśny tatar, kiszone ogórki są idealnym wyborem.

Tatar wołowy jest doskonałym daniem, który pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Siekane mięsko, jajko i inne dodatki sprawiają, że każda uroczystość jest wyjątkowa. Wiele osób nie może jednak zdecydować która wersja jest lepsza z ogórkiem konserwowym czy kiszonym?

Tak naprawdę nie ma jednoznacznej odpowiedzi, wszak podniebienie każdego z nas jest inne. Jeśli jednak preferujesz kwaśne produkty, ogórek kiszony może okazać się najlepszym wyborem, ponieważ znacznie zwiększy kwaśność tatara.

Tatar wołowy z którym ogórkiem wolisz?

Niezależnie od twoich preferencji, każdy sposób przygotowywania tatara jest doskonały. Delikatne, siekane mięso rozpływa się w ustach, a dodatki nadają mu ostrego i pysznego smaku. Trzeba jednak pamiętać, aby składniki miały jak najniższą temperaturę, by nie rozwinęły się w nich groźne mikroby.

Warto również przygotowywać tatara z mięsa jak najlepszej jakości i samodzielnie je siekać. Tylko tak można mieć pewność, jakiej jakości produkt spożywamy. Wołowina słabej jakości nie nadaje się do tatara z powodu tłuszczowych przerostów i nieprzyjemnego smaku.

4 pomysły na bezmięsne dania na Środę Popielcową4 pomysły na bezmięsne dania na Środę PopielcowąCzytaj dalej

Chcesz poznać więcej doskonałych tekstów, na kulinarne perełki? W tym tekście pokazujemy jak wyczyścić blachę do pieczenia za pomocą piekarnika i kostki do zmywarki. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci.

Przepis na tatar wołowy

Składniki:

  • kilogram polędwicy wołowej
  • 4 żółtka
  • pół szklanki wody
  • szklanka oleju słonecznikowego
  • sól
  • ogórki kiszone lub konserwowe
  • kapary
  • pieprz
  • oliwki
  • cebulka

Mięso oczyść z wszelkich błon - pozostawienie ich na mięsie poskutkuje nieprzyjemną fakturą i żylastością tatara. Mięso musi mieć niską temperaturę, aby wygodnie dało się kroić. Posiekaj je bardzo drobno ostrym nożem. Dodaj do mięsa olej i siekaj tak długo, aż uzyskasz gładką, plastyczną masę.

Cebule obierz z łupin i bardzo drobno posiekaj. Im drobniejsze kawałki, tym większa przyjemność z jedzenia. Dodaj ją do mięsa. To samo powtórz z kaparami, ogórkami i oliwkami. Wymieszaj masę dokładnie i wstaw ją do lodówki.

Porcję mięsa uformuj w kulkę i połóż ją na talerzu. Udekoruj ją resztą posiekanych składników. Skropl odrobiną oleju i podawaj natychmiast po wyjęciu z lodówki. Najlepiej smakuje z kromką podpieczonego chleba na zakwasie. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł