Przepis na zniewalające gołąbki z nietypowym dodatkiem
Gołąbki są zdecydowanie jednym z najlepszych pomysłów na prawdziwy, polski obiad. Potrawa nie należy do najtrudniejszych, jednak wolimy pozostawić jej wykonanie najbardziej doświadczonym w naszej rodzinie, dzięki czemu smak przenosi nas do wspomnień z dzieciństwa.
Jeśli jednak znudziły Ci się klasyczne smaki i chciałbyś poczuć odrobinę powiewu świeżości, wystarczy delikatnie zmienić przepis, dodając pieczarki. Dzięki nim farsz będzie wypełniony smakiem umami, który pozwoli czerpać większą przyjemność z jedzenia.
Gołąbki w innym wydaniu
Pieczarki wydają się być mało wartościowym produktem, ponieważ w opinii wielu ludzi grzyby nie zawierają mikro i makroelementów. Nie jest to na szczęście prawdą, ponieważ w grzybach można znaleźć wiele witamin i minerałów, które są łatwo przyswajalne.
Dodanie pieczarek do farszu sprawi, że stanie się znacznie bogatszy w smaku - zmianie ulegnie również faktura, która będzie o wiele bardziej delikatna. Podając takie gołąbki do stołu, nie będziesz mógł powstrzymać swoich domowników od okrzyków zachwytu.
Chcesz przekonać się, w jaki niecodzienny sposób można wykorzystać produkty, które każdy z nas ma w kuchni? W tym tekście pokazujemy jak wyczyścić blachę, która jest tak zapieczona, że zwykłe szorowanie nie da jej rady. Tutaj opisujemy działanie sody oczyszczonej na mięso - spróbuj, a wyjdzie obłędnie smaczne.
Przepis na gołąbki z pieczarkami
Składniki:
mięso mielone, pół kilograma
sól
woda
ryż biały, pół kilograma
pieprz
śmietana 100 ml
pieczarki 400 gramów
1 cebula
mąka 2 łyżki
oliwa
kapusta
koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
bulion 1 litr
Z kapusty oberwij wierzchnie liście i wykrój głąb. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i włóż do niej całą kapustę. Powoli odrywaj liście, które wystarczająco zmiękły. Obierz cebulę i posiekaj ją bardzo drobno. Zeszklij ją na oleju, aż zmięknie.
Do miski włóż podsmażoną cebulę i pieczarki, mięso, ugotowany zawczasu ryż, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość bardzo dokładnie. Na każdy liść wyłóż porcję nadzienia i zawiń tak, aby uzyskać zgrabne gołąbki. Kilka liści połóż na dnie dużego garnka. Ułóż na nich gołąbki.
Wymieszaj przecier pomidorowy z bulionem, mąką, solą i pieprzem. Po obgotowaniu dodaj do sosu śmietankę. Zalej nim gołąbki. Gotuj całość przez około godzinę na średnim ogniu. Podawaj, gdy kapusta będzie miękka, a farsz w pełni ugotowany. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: uwielbiam.pl