Gołąbki z pieczarkami
LaraMaroon, Getty Images

Przepis na zniewalające gołąbki z nietypowym dodatkiem

Gołąbki w tradycyjnym wydaniu smakują praktycznie każdemu - głównie za sprawą doskonałego farszu. Okazuje się, że klasyczny przepis można jeszcze bardziej ulepszyć, poprzez dodanie popularnego składnika. Mowa oczywiście o pieczarkach, które nadają intensywniejszego smaku i aromatu.

Gołąbki są zdecydowanie jednym z najlepszych pomysłów na prawdziwy, polski obiad. Potrawa nie należy do najtrudniejszych, jednak wolimy pozostawić jej wykonanie najbardziej doświadczonym w naszej rodzinie, dzięki czemu smak przenosi nas do wspomnień z dzieciństwa.

Jeśli jednak znudziły Ci się klasyczne smaki i chciałbyś poczuć odrobinę powiewu świeżości, wystarczy delikatnie zmienić przepis, dodając pieczarki. Dzięki nim farsz będzie wypełniony smakiem umami, który pozwoli czerpać większą przyjemność z jedzenia.

Gołąbki w innym wydaniu

Pieczarki wydają się być mało wartościowym produktem, ponieważ w opinii wielu ludzi grzyby nie zawierają mikro i makroelementów. Nie jest to na szczęście prawdą, ponieważ w grzybach można znaleźć wiele witamin i minerałów, które są łatwo przyswajalne.

Dodanie pieczarek do farszu sprawi, że stanie się znacznie bogatszy w smaku - zmianie ulegnie również faktura, która będzie o wiele bardziej delikatna. Podając takie gołąbki do stołu, nie będziesz mógł powstrzymać swoich domowników od okrzyków zachwytu.

4 pomysły na bezmięsne dania na Środę Popielcową4 pomysły na bezmięsne dania na Środę PopielcowąCzytaj dalej

Chcesz przekonać się, w jaki niecodzienny sposób można wykorzystać produkty, które każdy z nas ma w kuchni? W tym tekście pokazujemy jak wyczyścić blachę, która jest tak zapieczona, że zwykłe szorowanie nie da jej rady. Tutaj opisujemy działanie sody oczyszczonej na mięso - spróbuj, a wyjdzie obłędnie smaczne.

Przepis na gołąbki z pieczarkami

Składniki:

  • mięso mielone, pół kilograma
  • sól
  • woda
  • ryż biały, pół kilograma
  • pieprz
  • śmietana 100 ml
  • pieczarki 400 gramów
  • 1 cebula
  • mąka 2 łyżki
  • oliwa
  • kapusta
  • koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
  • bulion 1 litr

Z kapusty oberwij wierzchnie liście i wykrój głąb. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i włóż do niej całą kapustę. Powoli odrywaj liście, które wystarczająco zmiękły. Obierz cebulę i posiekaj ją bardzo drobno. Zeszklij ją na oleju, aż zmięknie.

Do miski włóż podsmażoną cebulę i pieczarki, mięso, ugotowany zawczasu ryż, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość bardzo dokładnie. Na każdy liść wyłóż porcję nadzienia i zawiń tak, aby uzyskać zgrabne gołąbki. Kilka liści połóż na dnie dużego garnka. Ułóż na nich gołąbki.

Wymieszaj przecier pomidorowy z bulionem, mąką, solą i pieprzem. Po obgotowaniu dodaj do sosu śmietankę. Zalej nim gołąbki. Gotuj całość przez około godzinę na średnim ogniu. Podawaj, gdy kapusta będzie miękka, a farsz w pełni ugotowany. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwielbiam.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł