Smakosze.pl
Gołąbki z pieczarkami

LaraMaroon, Getty Images

Przepis na zniewalające gołąbki z nietypowym dodatkiem

16 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gołąbki w tradycyjnym wydaniu smakują praktycznie każdemu - głównie za sprawą doskonałego farszu. Okazuje się, że klasyczny przepis można jeszcze bardziej ulepszyć, poprzez dodanie popularnego składnika. Mowa oczywiście o pieczarkach, które

Gołąbki są zdecydowanie jednym z najlepszych pomysłów na prawdziwy, polski obiad. Potrawa nie należy do najtrudniejszych, jednak wolimy pozostawić jej wykonanie najbardziej doświadczonym w naszej rodzinie, dzięki czemu smak przenosi nas do wspomnień z dzieciństwa.

Jeśli jednak znudziły Ci się klasyczne smaki i chciałbyś poczuć odrobinę powiewu świeżości, wystarczy delikatnie zmienić przepis, dodając pieczarki. Dzięki nim farsz będzie wypełniony smakiem umami, który pozwoli czerpać większą przyjemność z jedzenia. 

Gołąbki w innym wydaniu

Pieczarki wydają się być mało wartościowym produktem, ponieważ w opinii wielu ludzi grzyby nie zawierają mikro i makroelementów. Nie jest to na szczęście prawdą, ponieważ w grzybach można znaleźć wiele witamin i minerałów, które są łatwo przyswajalne.

Dodanie pieczarek do farszu sprawi, że stanie się znacznie bogatszy w smaku - zmianie ulegnie również faktura, która będzie o wiele bardziej delikatna. Podając takie gołąbki do stołu, nie będziesz mógł powstrzymać swoich domowników od okrzyków zachwytu. 

Chcesz przekonać się, w jaki niecodzienny sposób można wykorzystać produkty, które każdy z nas ma w kuchni? W tym tekście pokazujemy jak wyczyścić blachę, która jest tak zapieczona, że zwykłe szorowanie nie da jej rady. Tutaj opisujemy działanie sody oczyszczonej na mięso - spróbuj, a wyjdzie obłędnie smaczne.  

Przepis na gołąbki z pieczarkami

Składniki: 

  • mięso mielone, pół kilograma

  • sól

  • woda

  • ryż biały, pół kilograma

  • pieprz

  • śmietana 100 ml

  • pieczarki 400 gramów

  • 1 cebula

  • mąka 2 łyżki

  • oliwa

  • kapusta

  • koncentrat pomidorowy, 2 łyżki

  • bulion 1 litr

Z kapusty oberwij wierzchnie liście i wykrój głąb. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i włóż do niej całą kapustę. Powoli odrywaj liście, które wystarczająco zmiękły. Obierz cebulę i posiekaj ją bardzo drobno. Zeszklij ją na oleju, aż zmięknie.

Do miski włóż podsmażoną cebulę i pieczarki, mięso, ugotowany zawczasu ryż, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość bardzo dokładnie. Na każdy liść wyłóż porcję nadzienia i zawiń tak, aby uzyskać zgrabne gołąbki. Kilka liści połóż na dnie dużego garnka. Ułóż na nich gołąbki.

Wymieszaj przecier pomidorowy z bulionem, mąką, solą i pieprzem. Po obgotowaniu dodaj do sosu śmietankę. Zalej nim gołąbki. Gotuj całość przez około godzinę na średnim ogniu. Podawaj, gdy kapusta będzie miękka, a farsz w pełni ugotowany. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwielbiam.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >
Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >