Smakosze.pl
Gołąbki z pieczarkami

LaraMaroon, Getty Images

Przepis na zniewalające gołąbki z nietypowym dodatkiem

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gołąbki w tradycyjnym wydaniu smakują praktycznie każdemu - głównie za sprawą doskonałego farszu. Okazuje się, że klasyczny przepis można jeszcze bardziej ulepszyć, poprzez dodanie popularnego składnika. Mowa oczywiście o pieczarkach, które

Gołąbki są zdecydowanie jednym z najlepszych pomysłów na prawdziwy, polski obiad. Potrawa nie należy do najtrudniejszych, jednak wolimy pozostawić jej wykonanie najbardziej doświadczonym w naszej rodzinie, dzięki czemu smak przenosi nas do wspomnień z dzieciństwa.

Jeśli jednak znudziły Ci się klasyczne smaki i chciałbyś poczuć odrobinę powiewu świeżości, wystarczy delikatnie zmienić przepis, dodając pieczarki. Dzięki nim farsz będzie wypełniony smakiem umami, który pozwoli czerpać większą przyjemność z jedzenia. 

Gołąbki w innym wydaniu

Pieczarki wydają się być mało wartościowym produktem, ponieważ w opinii wielu ludzi grzyby nie zawierają mikro i makroelementów. Nie jest to na szczęście prawdą, ponieważ w grzybach można znaleźć wiele witamin i minerałów, które są łatwo przyswajalne.

Dodanie pieczarek do farszu sprawi, że stanie się znacznie bogatszy w smaku - zmianie ulegnie również faktura, która będzie o wiele bardziej delikatna. Podając takie gołąbki do stołu, nie będziesz mógł powstrzymać swoich domowników od okrzyków zachwytu. 

Chcesz przekonać się, w jaki niecodzienny sposób można wykorzystać produkty, które każdy z nas ma w kuchni? W tym tekście pokazujemy jak wyczyścić blachę, która jest tak zapieczona, że zwykłe szorowanie nie da jej rady. Tutaj opisujemy działanie sody oczyszczonej na mięso - spróbuj, a wyjdzie obłędnie smaczne.  

Przepis na gołąbki z pieczarkami

Składniki: 

  • mięso mielone, pół kilograma

  • sól

  • woda

  • ryż biały, pół kilograma

  • pieprz

  • śmietana 100 ml

  • pieczarki 400 gramów

  • 1 cebula

  • mąka 2 łyżki

  • oliwa

  • kapusta

  • koncentrat pomidorowy, 2 łyżki

  • bulion 1 litr

Z kapusty oberwij wierzchnie liście i wykrój głąb. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i włóż do niej całą kapustę. Powoli odrywaj liście, które wystarczająco zmiękły. Obierz cebulę i posiekaj ją bardzo drobno. Zeszklij ją na oleju, aż zmięknie.

Do miski włóż podsmażoną cebulę i pieczarki, mięso, ugotowany zawczasu ryż, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość bardzo dokładnie. Na każdy liść wyłóż porcję nadzienia i zawiń tak, aby uzyskać zgrabne gołąbki. Kilka liści połóż na dnie dużego garnka. Ułóż na nich gołąbki.

Wymieszaj przecier pomidorowy z bulionem, mąką, solą i pieprzem. Po obgotowaniu dodaj do sosu śmietankę. Zalej nim gołąbki. Gotuj całość przez około godzinę na średnim ogniu. Podawaj, gdy kapusta będzie miękka, a farsz w pełni ugotowany. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwielbiam.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Pieczone ziemniaki pełne aromatu

Przepisy

Aromatyczne pieczone ziemniaki. Już nigdy nie sięgniesz po frytki

Czytaj więcej >
Kapuśniak z młodej kapusty według Darii Ładochy

Przepisy

Daria Ładocha pokazała przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Takich dodatków się nie spodziewacie

Czytaj więcej >
Ogórki po watykańsku zachwycą każdego

Przepisy

Chrupiące i słodkie ogórki po watykańsku zachwycą każdego. Przepis jest hitem

Czytaj więcej >

Przepisy

Cukinia na zimę, która smakuje jak borowiki. Nie ma bardziej zaskakującego przetworu

Czytaj więcej >
Kremowa jajecznica jest najlepsza

Przepisy

Doskonały patent na jedwabiście kremową jajecznicę. Pomoże sekretny składnik

Czytaj więcej >
śmietankowy deser

Przepisy

Zimny, kremowy i przepyszny. Przepis na śmietankowy deser idealny na lato

Czytaj więcej >