Kapusta z grochem się nie zmarnuje. Dodaj ją do krokietów, rodzinka oszaleje z radości
Po świętach została Ci kapusta z grochem? Wykorzystaj ją jako farsz do krokietów. Ta zaskakująca i pomysłowa potrawa z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnej kapusty z grochem. Zdarza się, że część dania nie zdąży zniknąć ze świątecznego stołu. A gdyby tak zamknąć ją w delikatnym naleśniku i usmażyć na złoto? Na samą myśl aż ślinka cienkie.
Przepis na świąteczne krokiety nadziewane kapustą z grochem
Składniki:
-
ok. 500 g kapusty z grochem pozostałej po świętach
-
2 szklanki mleka
-
3/4 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
-
6 jajek (2 do ciasta, a pozostale do panierowania)
-
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-
1/2 łyżeczki soli
-
bułka tarta do panierowania
-
1/2 łyżeczki soli
-
olej do smażenia
Krokiety faszerowane kapustą z grochem krok po kroku
Przygotuj ciasto na naleśniki do krokietów . W tym celu mąkę przesiej do wysokiego naczynia . Dodaj do niej 2 jajka, sól, dolej mleko i wodę mineralną . Całość wymieszaj mikserem do uzyskania gładkiej masy , a następnie odstaw ciasto pod przykryciem na 15-20 minut .
Patelnię do smażenia naleśników na krokiety posmaruj cieniutko olejem . Porządnie rozgrzej tłuszcz i wylewaj na niego niewielkie porcje ciasta . Naleśniki smaż po kilka minut z każdej strony .
W międzyczasie kapustę z grochem podgrzej nieco w garnku , a by farsz nie był zupełnie zimny. Ciepłe nadzienie rozprowadzaj na usmażonych naleśnikach i zawijaj z nich krokiety . Każdego krokieta panieruj w rozkłóconych jajkach oraz bułce tartej .
Krokiety smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju . Powinny być one równomiernie zrumienione z każdej strony . Gotowe danie podawaj jako obiad lub ciepłą przekąskę . Krokiety z grochem i kapustą idealnie smakują podane ze świątecznym barszczykiem . Sprawdzony przepis na kapustę z grochem znajdziesz tutaj . Ziemniaczane krokiety bez zawijania to prawdziwy hit .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić pasztet z poświątecznych mięs? 1 składnik doda mu soczystości
-
Jak zrobić domowy sos pieczeniowy? Już nigdy nie sięgniesz po gotowca z torebki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama