Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Cudownie, zrobisz z nich obłędne krokiety bez zawijania
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 17.12.2022 15:52

Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Cudownie, zrobisz z nich obłędne krokiety bez zawijania

krokiety ziemniaczane bez zawijania
Canva / Antonio Gravante

Krokiety ziemniaczane bez zawijania są niezwykle prostym i pomysłowym daniem. Przy minimalnej ilości składników otrzymujemy maksymalnie pyszne danie. Przygotowanie krokietów jest bajecznie proste i nie zajmuje wiele czasu. Czy można chcieć czegoś więcej?

Krokiety ziemniaczane bez zawijanie doskonale sprawdzą się jako dodatek obiadowy zamiast tradycyjnych ziemniaków. Stanowić mogą również pyszną przekąskę na ciepło. Podane z grzybowym sosem zmieniają się pożywny bezmięsny posiłek. Ten jeden prosty przepis daje ogrom możliwości.

Przepis na rewelacyjne krokiety ziemniaczane bez zawijania

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków

  • 2 jajka

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować apetyczne krokiety ziemniaczane bez zawijania?

Kartofle do krokietów ziemniaczanych bez zawijania przepuść przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Dodaj do nich 1 jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Z otrzymanej masy formuj niewielkie krokiety ziemniaczane bez zawijania. Na osobnych talerzykach przygotuj bułkę tartą oraz rozkłócone jajko. Każdego krokieta panieruj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia krokietów. Smaż je na złocisty kolor ze wszystkich stron. Gotowe krokiety odsączaj z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj od razu po przyrządzeniu. Sprawdź, jak ziemniaczany specjał przygotowuje Tomasz Strzelczyk. Bez zawijania możesz też przygotować doskonałe krokiety do barszczu czerwonego.

Canva / sal61
Canva / sal61

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: