Jak zrobić domowy sos pieczeniowy? Już nigdy nie sięgniesz po gotowca z torebki
Sos pieczeniowy jest nieodłącznym dodatkiem wielu dań obiadowych. Wzbogaca smak nie tylko mięsa, ale także klusek, kopytek i makaronów. Wiele osób bez takiego dodatku nie wyobraża sobie smacznego posiłku. Podpowiadamy, jak przyrządzić ten rarytas z esencji pozostałej po pieczeniu mięsa.
Domowy sos pieczeniowy jest gesty i esencjonalny. Doskonale uzupełnia smak rozmaitych dań. Zachowaj sok pozostały po ostatniej pieczeni i zamień go w fenomenalny sos. Najlepszy wychodzi z mięsa, które podczas pieczenia zostało porządnie zarumienione.
Przepis na domowy sos pieczeniowy
Składniki:
1 szklanka sosu po pieczeniu mięsa
2-3 łyżki mąki pszennej
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
4-5 ziaren czarnego pieprzu
przyprawa magi
sól i pieprz do smaku
Esencjonalny sos pieczeniowy krok po kroku
Mięsną esencję do sosu pieczeniowego przelej do garnka. Dolej do niej ok. 500 ml wody, w zależności od intensywności soku z mięsa. Garnek wstaw na niewielką moc palnika.
Do sosu pieczeniowego dodaj przyprawy. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a także płynną przyprawą magi. Całość gotuj przez ok. 10 minut.
Mąkę pszenną rozmieszaj w 100 ml wody. Otrzymaną zawiesinę wlej do bulgoczącego sosu pieczeniowego. Energicznie mieszaj całość, aby nie dopuścić do powstania grudek.
Sos pieczeniowy z dodatkiem mąki ponownie doprowadź do wrzenia. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodaj kolejną porcję mąki wymieszanej z wodą. Po zagotowaniu i uzyskaniu odpowiedniej gęstości, zdejmij garnek z ognia. Sos pieczeniowy dopraw na koniec do smaku i podawaj do wybranego dania. Sos pieczeniowy pysznie smakuje z domowymi kopytkami. Pieczony schab da doskonałą podstawę do przyrządzenia sosu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Przenigdy ich nie wyrzucaj, możesz wykorzystać
Jak szybko pokroić cebulę i nie uronić ani jednej łzy? Mamy najszybszy sposób
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama