Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domowy sos pieczeniowy? Już nigdy nie sięgniesz po gotowca z torebki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.12.2022 20:58

Jak zrobić domowy sos pieczeniowy? Już nigdy nie sięgniesz po gotowca z torebki

sos pieczeniowy
Canva / bhofack2

Sos pieczeniowy jest nieodłącznym dodatkiem wielu dań obiadowych. Wzbogaca smak nie tylko mięsa, ale także klusek, kopytek i makaronów. Wiele osób bez takiego dodatku nie wyobraża sobie smacznego posiłku. Podpowiadamy, jak przyrządzić ten rarytas z esencji pozostałej po pieczeniu mięsa.

Domowy sos pieczeniowy jest gesty i esencjonalny. Doskonale uzupełnia smak rozmaitych dań. Zachowaj sok pozostały po ostatniej pieczeni i zamień go w fenomenalny sos. Najlepszy wychodzi z mięsa, które podczas pieczenia zostało porządnie zarumienione.

Przepis na domowy sos pieczeniowy

Składniki:

  • 1 szklanka sosu po pieczeniu mięsa

  • 2-3 łyżki mąki pszennej

  • 1 liść laurowy

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu

  • przyprawa magi

  • sól i pieprz do smaku

Esencjonalny sos pieczeniowy krok po kroku

Mięsną esencję do sosu pieczeniowego przelej do garnka. Dolej do niej ok. 500 ml wody, w zależności od intensywności soku z mięsa. Garnek wstaw na niewielką moc palnika.

Do sosu pieczeniowego dodaj przyprawy. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a także płynną przyprawą magi. Całość gotuj przez ok. 10 minut.

Mąkę pszenną rozmieszaj w 100 ml wody. Otrzymaną zawiesinę wlej do bulgoczącego sosu pieczeniowego. Energicznie mieszaj całość, aby nie dopuścić do powstania grudek.

Sos pieczeniowy z dodatkiem mąki ponownie doprowadź do wrzenia. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodaj kolejną porcję mąki wymieszanej z wodą. Po zagotowaniu i uzyskaniu odpowiedniej gęstości, zdejmij garnek z ognia. Sos pieczeniowy dopraw na koniec do smaku i podawaj do wybranego dania. Sos pieczeniowy pysznie smakuje z domowymi kopytkami. Pieczony schab da doskonałą podstawę do przyrządzenia sosu.

Canva / arfo
Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: