Co zrobić, żeby kapusta z grochem nie rozmiękła? Mamy niezawodny sposób babć
Kapusta z grochem jest tradycyjnym daniem, które od lat pojawia się na wielu wigilijnych stołach. Do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku składników, wśród których pierwsze skrzypce gra kiszona kapusta i groch łuskany. Aby potrawa miała idealną konsystencję, nie należy gotować jej zbyt długo. Rozgotowany groch spowoduje, że całe danie rozmięknie i stanie się papkowate.
Przygotowanie tej potrawy, choć bardzo proste, jest jednak czasochłonne. Wszystko przez konieczność wielogodzinnego namaczania grochu. Przygotowanie kapusty z grochem warto zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Ponieważ danie doskonale się mrozi, możesz śmiało przyrządzić je nawet na kilka dni przez planowanym podaniem.
Przepis na tradycyjną kapustę z grochem
Składniki:
2,5 szklanki łuskanego grochu w połówkach
1 kg kiszonej kapusty
2 duże cebule
olej do smażenia
2-3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka cukru
pieprz do smaku
Jak przygotować świąteczną kapustę z grochem?
Suchy łuskany groch kilkukrotnie przepłucz na durszlaku pod bieżącą zimną wodą. Następnie wrzuć go do miski i zalej 1,5 l zimnej wody. Miskę ze składnikiem na kapustę z grochem odstaw do namoczenia najlepiej na całą noc. W tym czasie powinien on wyraźnie napęcznieć.
Na następny dzień groch odcedź na durszlaku i ostatni raz przepłucz. Przełóż go do garnka i wlej do niego 3 szklanki zimnej wody. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień pod garnkiem. Za pomocą łyżki zbierz pianę, która zebrała się na powierzchni.
Składnik do kapusty z grochem gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 50 minut. Od czasu do czasu zamieszaj zawartość garnka. W razie potrzeby uzupełnij ilość wody.
W międzyczasie przygotuj drugi składnik do kapusty z grochem. Kiszonkę odciśnij starannie z soku i drobno posiekaj. Kapustę umieść w osobny garnku i zalej ją 2 szklankami wody. Dodaj przyprawy (poza pieprzem), zagotuj pod przykryciem, a następnie gotuj warzywo do miękkości przez ok. 30 minut.
Cebulę do kapusty z grochem drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej ok. 10 łyżek oleju i podsmaż na nim warzywo. Trzymaj je patelni na małej mocy palnika do lekkiego zrumienienia.
Połącz ze sobą wszystkie składniki kapusty z grochem. Zawartość obu garnków wymieszaj, dodaj też podsmażoną cebulkę razem z olejem ze smażenia. Całość gotuj na bardzo niewielkim ogniu bez przykrycia przez kolejne 30 minut. Przed podaniem dopraw potrawę do smaku pieprzem i odrobiną cukru. 1 prosty trik pozwala uniknąć wielogodzinnego namaczania grochu. Danie w wykonaniu Magdy Gessler to istna poezja smaku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o mięsie lub ziemniakach. Gołąbki z zupełnie innym farszem będą jeszcze większym hitem
Jak wybrać najlepsze śledzie? Kilka szczegółów jest kluczowych
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama