Smakosze.pl Przepisy Karkówka marynowana w miodzie i musztardzie według Ani Starmach
canva/Sebalos

Karkówka marynowana w miodzie i musztardzie według Ani Starmach

27 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

A może dziś na obiad przygotujesz karkówkę? Miękką, soczystą i pełną aromatu? Podajemy przepis Ani Starmach na karkówkę marynowaną w miodzie i musztardzie. Tym mięsem podbijesz podniebienia i żołądki domowników. A nie ma przy nim dużo pracy, wystarczy wcześniej zamarynować mięso.

Marynowanie mięsa przynosi wiele korzyści. Sprawia, że mięso szybciej się piecze, jest kruche i soczyste. Poza tym doskonale przechodzi smakiem i aromatem użytych przypraw. Mięso wystarczy umieścić w marynacie i odstawić je na co najmniej kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wystarczy je upiec.

Karkówka marynowana w miodzie i musztardzie według Ani Starmach

Składniki:

  • 1 kg karkówki

  • 3 łyżki musztardy

  • 3 łyżki miodu

  • 3 łyżki oleju

  • 2-3 ząbki czosnku

  • sok z połowy cytryny

  • rozmaryn

Przygotowanie karkówki

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w plastry, każdy rozbij delikatnie kuchennym tłuczkiem.

W miseczce wymieszaj musztardę, miód, olej, zmiażdżone ząbki czosnku, sok z cytryny i posiekany rozmaryn.

Plastry mięsa umieść w plastikowym pojemniku na żywność, polej marynatą, wymieszaj. Pojemnik zamknij, odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.

Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem, by się ogrzało. Upiecz na grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C i piecz ok. 25 minut.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszną karkówkę. Sprawdź, jak przygotować karkówkę w marynacie z keczupu , a także, jak zrobić karkówkę pieczoną z warzywami .

karkówka
karkówka

Źródło zdjęcia: canva/Zhekos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy