Smakosze.pl
karkówka pieczona

canva/grafvision

Soczysta karkówka w marynacie z keczupu

4 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Karkówka doskonale smakuje grillowana, ale świetnie nadaje się też do pieczenia w piekarniku. Możesz ją upiec w kawałku lub pokrojoną w plastry. Dziś poznacie przepis na soczystą karkówkę w marynacie z keczupu. Urzeknie was smakiem, miękkością i delikatnością.

Zimą często mamy ochotę na porządny kawałek mięsa. Jest sycące, więc dodaje nam dużo energii. A tego szczególnie potrzebujemy, gdy jest chłodno. Takim mięsem z pewnością jest karkówka. Jest poprzerastana tłuszczykiem, który dodaje jej smaku i soczystości. Warto ją jednak wcześniej zamarynować, by stała się bardziej krucha i rozpływała się w ustach.

kawa

Dlaczego warto dodać do kawy goździki? Idealny patent na zimę

CZYTAJ DALEJ

Soczysta karkówka w marynacie z keczupu

Składniki:

  • ok. 1,3 kg karkówki wieprzowej

  • sól, pieprz

  • majeranek

  • słodka mielona papryka

  • czosnek granulowany

  • 2-3 cebule

  • 1/2 szklanki keczupu

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 3-4 łyżki wody

Przygotowanie karkówki

Karkówkę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój ją w plastry, delikatnie rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem.

Cebulę obierz, pokrój w krążki. Keczup wymieszaj z musztardą, koncentratem pomidorowym i wodą.

Karkówkę włóż do żaroodpornego naczynia, dodaj cebulę. Polej przygotowaną marynatą, całość wymieszaj. Naczynie przykryj, odstaw na noc do lodówki.

Godzinę przed pieczeniem pozostaw mięso w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C i piecz mięso ok. godzinę. Potem odkryj naczynie i piecz mięso jeszcze ok. 45 minut.

Jeśli szukasz innych pomysłów na karkówkę, zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na karkówkę pieczoną z warzywami, a także na karkówkę w miodowo-musztardowej marynacie.

keczup

keczup

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >