Soczysta karkówka w marynacie z keczupu
Karkówka doskonale smakuje grillowana, ale świetnie nadaje się też do pieczenia w piekarniku. Możesz ją upiec w kawałku lub pokrojoną w plastry. Dziś poznacie przepis na soczystą karkówkę w marynacie z keczupu. Urzeknie was smakiem, miękkością i delikatnością.
Zimą często mamy ochotę na porządny kawałek mięsa. Jest sycące, więc dodaje nam dużo energii. A tego szczególnie potrzebujemy, gdy jest chłodno. Takim mięsem z pewnością jest karkówka. Jest poprzerastana tłuszczykiem, który dodaje jej smaku i soczystości. Warto ją jednak wcześniej zamarynować, by stała się bardziej krucha i rozpływała się w ustach.
Soczysta karkówka w marynacie z keczupu
Składniki:
ok. 1,3 kg karkówki wieprzowej
sól, pieprz
majeranek
słodka mielona papryka
czosnek granulowany
2-3 cebule
1/2 szklanki keczupu
1 łyżka musztardy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki wody
Przygotowanie karkówki
Karkówkę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój ją w plastry, delikatnie rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem.
Cebulę obierz, pokrój w krążki. Keczup wymieszaj z musztardą, koncentratem pomidorowym i wodą.
Karkówkę włóż do żaroodpornego naczynia, dodaj cebulę. Polej przygotowaną marynatą, całość wymieszaj. Naczynie przykryj, odstaw na noc do lodówki.
Godzinę przed pieczeniem pozostaw mięso w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C i piecz mięso ok. godzinę. Potem odkryj naczynie i piecz mięso jeszcze ok. 45 minut.
Jeśli szukasz innych pomysłów na karkówkę, zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na karkówkę pieczoną z warzywami, a także na karkówkę w miodowo-musztardowej marynacie.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis