Smakosze.pl Przepisy Karkówka marynowana w mleku i majonezie, krucha i delikatna jak z najlepszej restauracji
canva/Sebalos, Getty Images

Karkówka marynowana w mleku i majonezie, krucha i delikatna jak z najlepszej restauracji

5 maja 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Typowym smakiem wiosny oraz lata jest grillowana na węglu karkówka - ten soczysty i aromatyczny kawałek mięsa często zdobi rozgrzane ruszty najlepszych restauracji. Aby uzyskać podobny smak, zamarynuj karkówkę w majonezie i jajku. Taka mieszanka sprawi, że mięso będzie kruche i delikatne, a jego smak zachwyci wszystkich.

Karkówka jest wyjątkowo wdzięcznym w przygotowaniu kawałkiem mięsa z uwagi na dużą zawartość tłuszczu. Dzięki niemu nawet długotrwałe smażenie czy grillowanie nie sprawi, że mięso będzie suche i żylaste.

Wymoczenie karkówki z marynacie z mleka i majonezu spowoduje wyjątkowe zmiękczenie mięsa. W obu składnikach marynaty znajdują się enzymy, które rozluźniają włókna mięśniowe i zamykają w nich wilgoć. Sos sojowy oraz przyprawy użyte w marynacie zaromatyzują kotlety - efekt będzie przepyszny.

Przepis na marynowaną karkówkę

Składniki:

  • 5 kawałków karkówki

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 łyżki skrobii

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 100 ml mleka

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 3 ząbki czosnku

  • olej

  • pieprz

  • sól

Zacznij od oczyszczenia mięsa z żyłęk i błon. Delikatnie rozbij kotlety tłuczkiem do mięsa i włóż je do szklanej miski. Rozklepywanie powinno być bardzo lekkie. Ząbki czosnku obierz ze skórki i drobno posiekaj.

W osobnej miseczce umieść czosnek, mleko, majonez, skrobię, słodką paprykę, ostrą paprykę, śol, świeżo mielony czarny pieprz oraz sos sojowy. Wymieszaj całość i zalej marynatą mięso. Wmasuj ją w karkówkę, przykryj miskę i schowaj ją do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjmij karkówkę na godzinę przed smażeniem z lodówki. Na patelni do grillowania rozgrzej nieco oleju i smaż na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Podawaj z surówką oraz świeżym chlebem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić faworki z dodatkiem piwa. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe lane faworki.

Karkówka

Źródło: canva/prophoto, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchennykredens Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy