Karkówka marynowana w mleku i majonezie, krucha i delikatna jak z najlepszej restauracji
Typowym smakiem wiosny oraz lata jest grillowana na węglu karkówka - ten soczysty i aromatyczny kawałek mięsa często zdobi rozgrzane ruszty najlepszych restauracji. Aby uzyskać podobny smak, zamarynuj karkówkę w majonezie i jajku. Taka mieszanka sprawi, że mięso będzie kruche i delikatne, a jego smak zachwyci wszystkich.
Karkówka jest wyjątkowo wdzięcznym w przygotowaniu kawałkiem mięsa z uwagi na dużą zawartość tłuszczu. Dzięki niemu nawet długotrwałe smażenie czy grillowanie nie sprawi, że mięso będzie suche i żylaste.
Wymoczenie karkówki z marynacie z mleka i majonezu spowoduje wyjątkowe zmiękczenie mięsa. W obu składnikach marynaty znajdują się enzymy, które rozluźniają włókna mięśniowe i zamykają w nich wilgoć. Sos sojowy oraz przyprawy użyte w marynacie zaromatyzują kotlety - efekt będzie przepyszny.
Przepis na marynowaną karkówkę
Składniki:
-
5 kawałków karkówki
-
3 łyżki majonezu
-
2 łyżki skrobii
-
2 łyżki sosu sojowego
-
100 ml mleka
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
3 ząbki czosnku
-
olej
-
pieprz
-
sól
Zacznij od oczyszczenia mięsa z żyłęk i błon. Delikatnie rozbij kotlety tłuczkiem do mięsa i włóż je do szklanej miski. Rozklepywanie powinno być bardzo lekkie. Ząbki czosnku obierz ze skórki i drobno posiekaj.
W osobnej miseczce umieść czosnek, mleko, majonez, skrobię, słodką paprykę, ostrą paprykę, śol, świeżo mielony czarny pieprz oraz sos sojowy. Wymieszaj całość i zalej marynatą mięso. Wmasuj ją w karkówkę, przykryj miskę i schowaj ją do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjmij karkówkę na godzinę przed smażeniem z lodówki. Na patelni do grillowania rozgrzej nieco oleju i smaż na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Podawaj z surówką oraz świeżym chlebem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić faworki z dodatkiem piwa. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe lane faworki.
Źródło: canva/prophoto, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Wysoki jak góra biszkopt na sodzie bez grama proszku do pieczenia
-
Nieziemsko prosty sposób na placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem
Źródło: kuchennykredens Zapraszamy na nasz Instagram