Karkówka na grilla w musztardowej marynacie. Idealna na majówkę
Karkówka jest jednym z częściej wybranych na grilla mięs. Warto zamarynować ją w aromatycznych przyprawach i musztardzie, by miała jeszcze więcej smaku. Już dwie łyżeczki wyrazistego sosu z gorczycy sprawią, że danie będzie soczyste i kruche jak nigdy wcześniej. Koniecznie spróbujcie.
Marynowana karkówka z grilla przypadnie do gustu każdemu amatorowi dobrego pieczystego. Mięso nabierze wyrazistego smaku i będzie soczyste, gdy spędzi w aromatycznej mieszance minimum dobę. Dobrze jest więc przygotować ją z większym wyprzedzeniem.
Przepis na karkówkę w marynacie z musztardą
Składniki:
-
1 kg karkówki
-
2 łyżeczki musztardy Dijon
-
1 większa cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka majeranku
-
5 łyżek oleju rzepakowego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Przenosimy ją do dużej miski lub naczynia żaroodpornego. Dodajemy przyprawy w proszku, olej, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Starannie łączymy wszystkie składniki. Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Oprószamy ją z obu stron solą i pieprzem, a następnie wkładamy do marynaty i nacieramy nią obficie.
Marynujemy w lodówce przez dobę. Ocieplamy i pieczemy na grillu. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z pieczonymi ziemniakami i surówką farmerską . Smacznego.
Wskazówka:
Jeżeli nie mamy okazji zgrillować mięsa, możemy je upiec. Wystarczy włożyć karkówkę do naczynia żaroodpornego i dodać pół szklanki wody. Wstawiamy je pod przykryciem do pieca rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza.
Po 90 minutach odkrywamy, ustawiamy grzałkę na 220 stopni Celsjusza i zostawimy jeszcze na kwadrans. Mięso będzie idealne.
Źródło zdjęcia: canva/Kung_Mangkorn Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego warto położyć kostkę lodu na mięso na grillu? Zaskakujący trick
-
Smakowita zupa szczawiowa według Karola Okrasy. 1 składnik może zaskoczyć
-
Niezwykły przepis na naleśniki z jednego składnika. Prościej się nie da
Źródło: winiary, kwestiasmaku