Smakosze.pl Przepisy Karkówka na grilla w musztardowej marynacie. Idealna na majówkę
canva/Slatan

Karkówka na grilla w musztardowej marynacie. Idealna na majówkę

26 kwietnia 2022

Karkówka jest jednym z częściej wybranych na grilla mięs. Warto zamarynować ją w aromatycznych przyprawach i musztardzie, by miała jeszcze więcej smaku. Już dwie łyżeczki wyrazistego sosu z gorczycy sprawią, że danie będzie soczyste i kruche jak nigdy wcześniej. Koniecznie spróbujcie.

Marynowana karkówka z grilla przypadnie do gustu każdemu amatorowi dobrego pieczystego. Mięso nabierze wyrazistego smaku i będzie soczyste, gdy spędzi w aromatycznej mieszance minimum dobę. Dobrze jest więc przygotować ją z większym wyprzedzeniem.

Przepis na karkówkę w marynacie z musztardą

Składniki:

  • 1 kg karkówki

  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

  • 1 większa cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 5 łyżek oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Przenosimy ją do dużej miski lub naczynia żaroodpornego. Dodajemy przyprawy w proszku, olej, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Starannie łączymy wszystkie składniki. Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Oprószamy ją z obu stron solą i pieprzem, a następnie wkładamy do marynaty i nacieramy nią obficie.

Marynujemy w lodówce przez dobę. Ocieplamy i pieczemy na grillu. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z pieczonymi ziemniakami i surówką farmerską . Smacznego.

Wskazówka:

Jeżeli nie mamy okazji zgrillować mięsa, możemy je upiec. Wystarczy włożyć karkówkę do naczynia żaroodpornego i dodać pół szklanki wody. Wstawiamy je pod przykryciem do pieca rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza.

Po 90 minutach odkrywamy, ustawiamy grzałkę na 220 stopni Celsjusza i zostawimy jeszcze na kwadrans. Mięso będzie idealne.

Karkówka z grilla jest pyszna
Karkówka z grilla jest pyszna

Źródło zdjęcia: canva/Kung_Mangkorn Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary, kwestiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy