Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smakowita zupa szczawiowa według Karola Okrasy. 1 składnik może zaskoczyć
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.04.2022 19:46

Smakowita zupa szczawiowa według Karola Okrasy. 1 składnik może zaskoczyć

Zupa szczawiowa w ekspresowym wydaniu
canva/alisafarov

Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad? Przygotuj pyszną zupę szczawiową według Karola Okrasy. Jeden jej składnik może was zaskoczyć. Jaki? Jest nim gęsina, na której Okrasa gotuje wywar do zupy. Dzięki temu mięsu cała potrawa pełna jest smaku i staje się niezwykle pożywna.

Na łąkach i w ogródkach pojawiają się już młode liście szczawiu. Szkoda nie skorzystać z tego sezonowego dobrodziejstwa i nie przyrządzić z nich pysznej zupy. Doskonały przepis na szczawiową poleca niezawodny Karol Okrasa. Mało kto, tak jak on potrafi uszlachetniać smaki dobrze znanych już potraw. Tą zupą z pewnością będziecie zachwyceni.

Pyszna zupa szczawiowa według Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 gęsie uda

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 2-3 młode ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • olej

  • 25 dag liści szczawiu

  • 100 ml śmietany

  • sól, pieprz

  • 4 jajka

  • 1 szklanka ciemnego piwa

  • 3 łyżki octu winnego

Przygotowanie zupy

Mięso oczyść, opłucz, umieść w garnku. Dodaj włoszczyznę, zalej ok. 2 l wody, zagotuj, usuń szumowinę. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj całość 1,5-2 godziny na niedużym ogniu.

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, pokrój w kostkę. Marchewki i pietruszki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, posiekaj.

W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp do niego pokrojone warzywa i czosnek, przesmaż. Wlej 1-2 chochle wywaru, smaż jeszcze chwilę.

Potem warzywa zalej pozostałym wywarem. Gotuj całość ok. 10 minut na niedużym ogniu. Dodaj opłukany i posiekany szczaw. Gotuj jeszcze 5 minut.

Śmietanę rozmieszaj z częścią gorącego wywaru, wlej do garnka z zupą. Zamieszaj, zagotuj. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Piwo wymieszaj z octem i odrobiną wody, zagotuj. Do gotującego się na małym ogniu płynu wbij jajka. Parz je ok. 3 minuty, aż białka zetną się, a żółtka pozostaną płynne.

Do każdego talerza włóż po jednym jajku i po trochu gęsiego mięsa. Zalej je zupą, od razu podawaj.

W naszym serwisie znajdziesz informacje, jak wykorzystać szczaw w kuchni. Dowiesz się też, w jaki sposób przygotować sałatkę ze szczawiu i rodzynek.

szczaw
szczaw

Źródło zdjęcia; canva/JuliaLototskaya Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla