Dlaczego warto położyć kostkę lodu na mięso na grillu? Zaskakujący trick
Za chwilę wiele osób rozpocznie sezon grillowy. Na rusztach zwykle będziemy piec karkówkę, boczek czy hamburgery. A wiecie, dlaczego warto położyć kostkę lodu na mięso na grillu? Ten zaskakujący trick, będzie doskonałym rozwiązaniem na zbyt mocno spieczone mięso.
Mięso grillowane jest bardzo smaczne, bo stanowi wypadkową smaku mięsa, przypraw i pieczenia na otwartym ogniu. Jednak właśnie pieczenie nad żarzącymi się węglami, może też sprawić sporo problemów. Nie możemy bowiem tak, jak w piekarniku szybko obniżyć temperatury pieczenia. Na szczęście są na to inne sposoby.
Dlaczego warto położyć kostkę lodu na mięso na grillu?
Trik z położeniem kostki lodu na grillowanym mięsie jest równie zaskakujący, co skuteczny. Sprawdza się szczególnie w przypadku pieczenia hamburgerów, ale nie tylko. Można go też zastosować, grillując karkówkę, pierś z kurczaka czy szaszłyki.
Pieczone na grillu mięso często robi się zbyt twarde i zwarte, traci też pożądaną soczystość. Położenie na karkówce czy burgerze kostki lodu sprawi, że mięso nie będzie się przegrzewać. Dzięki temu, po zdjęciu z grilla będzie soczyste.
Na upieczonym burgerze możecie też położyć odrobinę masła. Ono doda nie tylko soczystości, ale też smaku.
Inne grillowe sztuczki
Grillując rybę, często zdarza się, że się ona rozpada. Zawijamy ją więc w folię aluminiową, co jednak ujmuje jej charakterystycznego, grillowego smaku. Mamy dobre rozwiązanie tej sytuacji. Przed położeniem ryby na ruszcie, wymoczcie ja przez 10 minut w osolonej wodzie. Dzięki temu nie będzie się rozpadać i nabierze wystarczająco słonego smaku.
W czasie grillowania pod ręką masz zwykle butelkę z wodą. To na wypadek, gdyby węgle zaczęły palić się płomieniem. Jednak warto wyposażyć się też w drugą butelkę, najlepiej ze spryskiwaczem i wypełnioną sokiem jabłkowym. Gdy będziesz nim spryskiwać mięso w czasie pieczenia, stanie się delikatniejsze i smaczniejsze. Jeśli chcesz ustrzec mięso czy rybę przed wysuszeniem, załaduj grill węglem tylko w środkowej części. Boki misy pozostaw puste. Dzięki temu niemal już gotowe porcje można będzie zsunąć na bok. Nie przypalą się, nie przegrzeją i pozostaną soczyste.
Poznaj też ukryte funkcje tacek do grillowania, a także sprawdź, jakie dania warto serwować z grilla.
Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyborne gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną. Każdy skusi się na dokładkę
Obłędne kartacze z kapustą i grzybami. O niebo lepsze od tradycyjnych
Orzeźwiająca pasta kanapkowa z rzodkiewką. Świeży i pikantny dodatek do pieczywa
Źródło: ampnewsy.gotujmy, 5mindlazdrowia