Smakosze.pl Przepisy Kiedy można dodać ogórki kiszone do zupy ogórkowej? Czas ma znaczenie
canva/Dar1930

Kiedy można dodać ogórki kiszone do zupy ogórkowej? Czas ma znaczenie

29 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa ogórkowa to pomysł na proste i pyszne danie dla całej rodziny. Pamiętaj jednak o jednej, bardzo ważnej zasadzie- ogórki dodawaj do zupy na samym końcu, kiedy ziemniaki będą już miękkie. W przeciwnym razie ogórkowa stanie się do niczego. Kiedy dodać ogórki kiszone do zupy ogórkowej? Poznaj prosty przepis na najlepszą ogórkową.

Zupa ogórkowa gotowana na udku z kurczaka z dużą ilością warzyw nie ma sobie równych. Jest kwaśna, pożywna, lekka i bardzo aromatyczna. Zupa z kiszonych ogórków to jedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam ją za jej wyraźny smak i prozdrowotne właściwości.

Ogórki kiszone dodawaj do zupy na samym końcu. Nigdy nie dodawaj ich przed lub w trakcie gotowania ziemniaków. Kiszonki sprawią, że ziemniaki się nie ugotują i będą twarde. Do zupy dodaj również wodę po ogórkach. Ten dodatek znacznie poprawi smak i aromat całej potrawy, będzie przepyszna.

Zupa ogórkowa gotowana na wywarze mięso- warzywnym jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i wzmacniająca. Dodatek kiszonek nie tylko sprawia, że danie jest pyszne, ale i jeszcze zdrowsze. Ogórki regulują pracę całego układu pokarmowego i trawiennego, głównie jelit, a także skutecznie oczyszczają organizm z toksyn.

Lato to idealna pora na przygotowanie domowych kiszonek- tu poznasz przepis siostry Anastazji na ogórki kiszone , będą idealnie chrupiące, soczyste i smaczne, a także zachowają świeżość przez wiele miesięcy.

Przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • udko z kurczaka

  • cebula

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 3-4 młode ziemniaki

  • 7 ogórków kiszonych

  • 100- 150 ml wody po ogórkach kiszonych

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • koperek do podania

  • sól, pieprz

Jak zrobić zupę ogórkową? Kiedy dodać ogórki do zupy?

Mięso włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, dodaj całe marchewki, pietruszkę, kawałek selera i cebulę i gotuj, aż warzywa będą miękkie.

W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Gdy marchewka i pietruszki będą miękkie, również pokrój je i wrzuć razem z ziemniakami do zupy. Ogórkową gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Gdy ziemniaki będą już miękkie, wlej wodę po ogórkach, dodaj starte ogórki i gotuj 3-4 minut. Śmietanę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, zabiel zupę, całość oprósz posiekanym koperkiem i podaj, smacznego.

Ogórki kiszone

Źródło zdjęcia: canva/ bit245 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy