Kiedy można dodać ogórki kiszone do zupy ogórkowej? Czas ma znaczenie
Zupa ogórkowa to pomysł na proste i pyszne danie dla całej rodziny. Pamiętaj jednak o jednej, bardzo ważnej zasadzie- ogórki dodawaj do zupy na samym końcu, kiedy ziemniaki będą już miękkie. W przeciwnym razie ogórkowa stanie się do niczego. Kiedy dodać ogórki kiszone do zupy ogórkowej? Poznaj prosty przepis na najlepszą ogórkową.
Zupa ogórkowa gotowana na udku z kurczaka z dużą ilością warzyw nie ma sobie równych. Jest kwaśna, pożywna, lekka i bardzo aromatyczna. Zupa z kiszonych ogórków to jedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam ją za jej wyraźny smak i prozdrowotne właściwości.
Ogórki kiszone dodawaj do zupy na samym końcu. Nigdy nie dodawaj ich przed lub w trakcie gotowania ziemniaków. Kiszonki sprawią, że ziemniaki się nie ugotują i będą twarde. Do zupy dodaj również wodę po ogórkach. Ten dodatek znacznie poprawi smak i aromat całej potrawy, będzie przepyszna.
Zupa ogórkowa gotowana na wywarze mięso- warzywnym jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i wzmacniająca. Dodatek kiszonek nie tylko sprawia, że danie jest pyszne, ale i jeszcze zdrowsze. Ogórki regulują pracę całego układu pokarmowego i trawiennego, głównie jelit, a także skutecznie oczyszczają organizm z toksyn.
Lato to idealna pora na przygotowanie domowych kiszonek- tu poznasz przepis siostry Anastazji na ogórki kiszone , będą idealnie chrupiące, soczyste i smaczne, a także zachowają świeżość przez wiele miesięcy.
Przepis na zupę ogórkową
Składniki:
-
udko z kurczaka
-
cebula
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
3-4 młode ziemniaki
-
7 ogórków kiszonych
-
100- 150 ml wody po ogórkach kiszonych
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
3 łyżki śmietany 18%
-
koperek do podania
-
sól, pieprz
Jak zrobić zupę ogórkową? Kiedy dodać ogórki do zupy?
Mięso włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, dodaj całe marchewki, pietruszkę, kawałek selera i cebulę i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Gdy marchewka i pietruszki będą miękkie, również pokrój je i wrzuć razem z ziemniakami do zupy. Ogórkową gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Gdy ziemniaki będą już miękkie, wlej wodę po ogórkach, dodaj starte ogórki i gotuj 3-4 minut. Śmietanę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, zabiel zupę, całość oprósz posiekanym koperkiem i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ bit245 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ile kosztują czereśnie w 2022? Jaka jest cena za kilogram owoców?
-
Jak najlepiej przechowywać żywność w lodówce? Zachowają świeżość na dłużej
-
Ciasto truskawkowe z przepisu żony Jakuba Kuronia. Rewelacyjny smak
Źródło: akademiasmaku.pl