Ciasto truskawkowe z przepisu żony Jakuba Kuronia. Rewelacyjny smak
Jeśli szukacie przepisu na wyborny, sezonowy łakoć, mamy dla was świetną propozycję. Przygotujcie ciasto truskawkowe z przepisu żony Jakuba Kuronia. Wypiek ten ma rewelacyjny smak, a jego przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu. Niestety, gdy wystygnie, błyskawicznie zniknie z talerzyków.
Jakie ciasto dziś upiec? Można sernik, można piernik, ale o wiele lepiej przygotować ciasto sezonowe. Na przykład takie z dodatkiem truskawek. Wszystkich z pewnością skusi jego aromat, a i w smaku jest doskonałe. Dziś proponujemy wam przygotować ciasto truskawkowe według przepisu żony Jakuba Kuronia.
Przepis na ciasto z truskawkami
Składniki:
na kruche ciasto:
ok. 40 dag mąki pszennej
25 dag schłodzonego masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
na krem:
5 białek z jajek najlepiej „zerówek”
2 opakowania budyniu np. malinowego
1/2 paczki cukru waniliowego
20 dag cukru drobnego
ok. 35 dag truskawek
Przygotowanie ciasta truskawkowego
Na kruchy spód do mąki dodaj kawałki masła i całość posiekaj nożem. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder, zagnieć gładkie, kruche ciasto.
Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną zawiń w folię i włóż do zamrażarki. Drugą rozwałkuj i wylep nią dno dużej, prostokątnej formy.
Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C.
Na krem białka ubij z cukrem na puszystą masę. Potem miksując na najniższych obrotach, dodawaj do masy proszek budyniowy i cukier waniliowy.
Otrzymany krem przełóż na wystudzony, podpieczony spód. Krem równomiernie rozprowadź, rozłóż na nim pokrojone truskawki. Posyp resztą startego ciasta.
Ciasto ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut przy ogrzewaniu góra-dół. Jeśli chcesz, ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Po więcej inspiracji na ciasta z truskawkami zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na prostą tarte z truskawkami, a także na sernik na zimno z truskawkami.
Źródło zdjęcia: canva/MariaUspenskaya Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków
Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę
Źródło: kuron.com