Kiedy otwarcie gastronomii?
Restauracje od początku pandemii mają ogromne problemy, przez co mnóstwo biznesów musiało zostać zamkniętych. Właściciele nie mają wystarczających zysków ze sprzedaży jedzenia na wynos, dlatego nie są w stanie utrzymać się na trudnym rynku gastronomii.
Lokale są obecnie zamknięte na stacjonarną pracę od 24 października - niektórzy przedsiębiorcy, którzy są w najgorszej sytuacji, decydują się nawet na otwieranie swoich knajp pomimo obostrzeń i ryzykują bardzo poważne konsekwencje prawne. W maju wszystko może się zmienić.
Restauracje mają być otwarte od 4 maja
Business Insider dotarł do nieoficjalnych informacji dotyczących odmrażania gospodarki. Według nich Jarosław Gowin, minister rozwoju, miał przedstawić szczegółowy plan na spotkaniu z przedstawicielami Rady Przedsiębiorczości. Co ciekawe, znana jest konkretna data.
Portal ustalił, że obecne obostrzenia dotyczące restauracji mają zostać częściowo zniesione zaraz po długim weekendzie 4 maja we wtorek. Od tego dnia lokale gastronomiczne mają mieć możliwość przyjmowania gości w swoich ogródkach na świeżym powietrzu.
W najbliższą środę na posiedzeniu Rządowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego, będą prowadzone rozmowy w tej sprawie. T am zapadną ostateczne decyzje. I w zależności od ich ostatecznego kształtu, również dotyczącego tego terminarza, te decyzje zostaną w środę zaprezentowane - tłumaczy Michał Dworczyk szef KPRM w rozmowie z portalem next.gazeta.pl
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy.
Źródło: LeventKonuk, Getty Images
Pogoda pozwala na otwarcie ogródków restauracyjnych
Obecnie, z uwagi na ciepłą i słoneczną pogodę w wielu krajach, podejmowane są decyzje o umożliwieniu działania restauracji w ich ogródkach. Jak tłumaczy prof. Miłosz Parczewski w rozmowie z radiem Zet, na zewnątrz dochodzi do znikomej liczby zakażeń.
Polacy po wielu miesiącach lockdownu i całkowitego braku swobody odwiedzania restauracji, z pewnością tęsknią do możliwości zjedzenia dania wraz ze znajomymi czy rodziną poza domem. Poza gastronomią, odmrażane mają zostać również hotele.
W ich przypadku ma powrócić zasada 50 procent zajętych miejsc, a więc jedynie połowa miejsc noclegowych może być w danym momencie wykorzystana przez gości.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: pysznosci.pl; next.gazeta.pl