Smakosze.pl Restauracje Kiedy otwarcie gastronomii?
zorandimzr, Getty Images Pro

Kiedy otwarcie gastronomii?

26 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Restauracje od początku pandemii mają ogromne problemy, przez co mnóstwo biznesów musiało zostać zamkniętych. Właściciele nie mają wystarczających zysków ze sprzedaży jedzenia na wynos, dlatego nie są w stanie utrzymać się na trudnym rynku gastronomii.

Lokale są obecnie zamknięte na stacjonarną pracę od 24 października - niektórzy przedsiębiorcy, którzy są w najgorszej sytuacji, decydują się nawet na otwieranie swoich knajp pomimo obostrzeń i ryzykują bardzo poważne konsekwencje prawne. W maju wszystko może się zmienić.

Restauracje mają być otwarte od 4 maja

Business Insider dotarł do nieoficjalnych informacji dotyczących odmrażania gospodarki. Według nich Jarosław Gowin, minister rozwoju, miał przedstawić szczegółowy plan na spotkaniu z przedstawicielami Rady Przedsiębiorczości. Co ciekawe, znana jest konkretna data.

Portal ustalił, że obecne obostrzenia dotyczące restauracji mają zostać częściowo zniesione zaraz po długim weekendzie 4 maja we wtorek. Od tego dnia lokale gastronomiczne mają mieć możliwość przyjmowania gości w swoich ogródkach na świeżym powietrzu.

W najbliższą środę na posiedzeniu Rządowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego, będą prowadzone rozmowy w tej sprawie. T am zapadną ostateczne decyzje. I w zależności od ich ostatecznego kształtu, również dotyczącego tego terminarza, te decyzje zostaną w środę zaprezentowane - tłumaczy Michał Dworczyk szef KPRM w rozmowie z portalem next.gazeta.pl

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy.

Źródło: LeventKonuk, Getty Images

Pogoda pozwala na otwarcie ogródków restauracyjnych

Obecnie, z uwagi na ciepłą i słoneczną pogodę w wielu krajach, podejmowane są decyzje o umożliwieniu działania restauracji w ich ogródkach. Jak tłumaczy prof. Miłosz Parczewski w rozmowie z radiem Zet, na zewnątrz dochodzi do znikomej liczby zakażeń.

Polacy po wielu miesiącach lockdownu i całkowitego braku swobody odwiedzania restauracji, z pewnością tęsknią do możliwości zjedzenia dania wraz ze znajomymi czy rodziną poza domem. Poza gastronomią, odmrażane mają zostać również hotele.

W ich przypadku ma powrócić zasada 50 procent zajętych miejsc, a więc jedynie połowa miejsc noclegowych może być w danym momencie wykorzystana przez gości.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci.pl; next.gazeta.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy