Kiedy słodzić herbatę – przed czy po zalaniu wrzątkiem?
Herbata jest wyjątkowym napitkiem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nie bez powodu sięga po niego tyle osób. Niektórzy wzbogacają herbatę o składniki takie jak mleko. Jednak najczęściej po prostu ją słodzimy. Kiedy należy to robić?
Herbata na słodko rządzi się swoimi prawami
Nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak gorąca herbata. Nietrudno natknąć się na entuzjastów tego naparu. Istnieje wiele odmian herbaty i każdy z nich charakteryzuje się innymi walorami smakowymi i właściwościami. Niezależnie od wyboru napar często urozmaicamy łyżeczką cukru .
Niedawno wspominaliśmy o tym, jaka herbata najlepiej sprawdza się przed snem . Dziś skupimy się na kwestii dodatku cukru. Wielu smakoszy wsypuje go do kubka jeszcze przed zaparzeniem herbaty. Mało kto spodziewałby się, że takie postępowanie można uznać za błąd.
Cukier zwiększa gęstość wody. W takiej sytuacji nasza herbata może gorzej się zaparzyć. Odbija się to na jej właściwościach, smaku oraz aromacie. Na szczęście istnieje prosty sposób, który pozwoli nam na uniknięcie takiego scenariusza.
Zanim posłodzimy herbatę, musimy ją zaparzyć. Oczywiście nie robimy tego wrzątkiem. Wcześniej musimy trochę poczekać, ponieważ herbata powinna być zalewana wodą o temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza. Kiedy napar jest już gotowy, dopiero wtedy dosypujemy do niego cukier . Tak przygotowana herbata z pewnością będzie znacznie lepsza.
(Canva / Ekaterina79)
Cukier nie jest jedynym sposobem na słodzenie herbaty
Skoro już wiemy, jak powinno słodzić się herbatę cukrem, możemy zwrócić uwagę na zamienniki dla tego dodatku. Niestety, cukier nie należy do najzdrowszych smakołyków. Możemy go zastąpić kilkoma innymi specjałami. Niektóre z nich znajdziesz we własnym domu .
Najbardziej popularnym zamiennikiem cukru jest miód. Herbata z jego dodatkiem będzie smakowała obłędnie. Oprócz tego dostarczymy sobie wielu cennych składników odżywczych. Musimy jednak pamiętać, by herbata nie miała temperatury wyższej niż 50 stopni Celsjusza . W przeciwnym wypadku miód utraci swoje cenne właściwości.
Dobrą alternatywą dla cukru w herbacie jest także melasa. Przeważnie można ją dostać w formie gęstego syropu. Powstaje one podczas wytwarzania cukru, jednak w jej wnętrzu znajdziemy istotne składniki mineralne i przeciwutleniacze .
Smakosze powinni zwrócić jeszcze uwagę na ksylitol. Przygotowuje się go zarówno z kory brzozy, jak i kukurydzy. Substancja jest słodka, jednak ma niewiele kalorii oraz posiada niski indeks glikemiczny. Wykazuje także działanie przeciwpróchnicze. Warto również wiedzieć, czym różni się czarna herbata od zielonej . Obie mają interesujące właściwości.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Dom pełen pomysłów; Lelum; PROrankingi; Wikipedia