Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jakie są właściwości drożdży?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 30.04.2021 02:00

Jakie są właściwości drożdży?

Drożdże w formie kostki
Canva.com / Szakaly

Z całą pewnością drożdże można uznać za jeden z najważniejszych składników wielu dań. Właśnie za ich sprawą możemy cieszyć się puszystymi wypiekami. Okazuje się, że drożdże są bogactwem cennych składników odżywczych.

Jakie sekrety skrywają drożdże?

Nie da się ukryć, że drożdże nie są powszechnie uznawane za produkt spożywczy, który może wpłynąć na nasze zdrowie. Przeważnie traktujemy je jako element ciast i nie zastanawiamy się nad tym, co możemy w nich znaleźć.

Drożdże często goszczą w najróżniejszych wypiekach. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na kultową chałkę. Właśnie za sprawą drożdży śniadaniowy specjał jest tak bardzo puszysty. Warto przyjrzeć się temu dodatkowi nieco bliżej.

Mało kto spodziewałby się, że drożdże mogą być źródłem cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy i minerały, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Co skrywają w sobie drożdże?

  • witamina E

  • witamina B1

  • witamina B2

  • witamina B3

  • witamina B6

  • witamina B12

  • biotyna

  • kwas pantotenowy

  • potas

  • chrom

  • fosfor

  • cynk

  • magnez

  • jod

  • mangan

  • wapń

  • żelazo

  • sód

Powyższa lista jest doprawdy imponująca. Już same minerały i witaminy potwierdzają, że drożdże powinny znajdować się w naszym jadłospisie. Taki skład oczywiście wiąże się z pewnymi korzyściami. Drożdże mogą zaskoczyć wielu smakoszy.

(Canva / Szakaly)

Jakie są właściwości drożdży?

Drożdże dostarczają naszemu organizmowi biotyny. Określa się ją również mianem witaminy H i wchodzi w skład kosmetyków. Wszystko dlatego, że biotyna wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Warto zauważyć, że wiele osób suplementuje ją w formie tabletek. Drożdże mogą je zastąpić.

Nie można zapomnieć również o kwasie pantotenowym. Odpowiada on za istotne procesy, które zachodzą w organizmie człowieka. Zalicza się do nich między innymi metabolizowanie białek, cukrów oraz tłuszczy.

Drożdże wykorzystywane do ciast mogą pomóc nam w zadbaniu o skórę. Domowe maseczki z dodatkiem tego składnika mogą pomóc w uporaniu się z trądzikiem. Wówczas cera będzie także bardziej matowa. 

Okazuje się, że drożdże niwelują również rozstępy. Wystarczy zastosować je bezpośrednio na pęknięcia skóry. Oczywiście drożdże to nie jedyny zdrowy produkt spożywczy. Uwielbiane jajka, również mają wiele zalet.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Medonet

Zapraszamy na nasz Instagram