

20 Marca 2021
Jaką herbatę najlepiej wypić przed snem?
Bezsenność to zaburzenie odpowiedniego rytmu, głębokości i czasu snu oraz czuwania. Niestety ta dolegliwość dotyka coraz więcej osób. Obecny trudny czas nie sprzyja relaksowi i odprężeniu, dlatego warto szukać sposobów na to, aby uporać się z tym problemem. W przypadku przedłużających się problemów z bezsennością warto jednak skonsultować się z odpowiednim specjalistą.
Bezsenność dotyka coraz więcej osób. Uporczywa dolegliwość potrafi mocno wpłynąć na nasze codzienne funkcjonowanie. Jeśli jednak borykamy się z tym problemem, to powinniśmy sięgać po naturalne metody walki z tym problemem.
Jaką herbatę pić przed snem?
Lawenda od lat słynie ze swojego wyjątkowego zapachu, ale również z kojącego działania. Napar z tego zioła relaksuje i koi nerwy. Nic dziwnego, że wielu ekspertów poleca właśnie herbatę z tego zioła przed snem.
Możesz ją kupić w sklepach zielarskich lub przygotować samodzielnie. Przepis wcale nie należy do skomplikowanych!
Przepis na domową herbatę z lawendy, wsparcie przy bezsenności
Składniki:
- 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
- szklanka wody
Sposób wykonania:
Zalej szklanką wrzątku jedną łyżkę kwiatów lawendy i zostaw pod przykryciem przez około 20 minut, a następnie je przecedź. Pij napój dwa razy dziennie po pół szklanki - ostatnią porcję przed snem. Jakie są inne zalety lawendy?
Cenne właściwości lawendy
Lawenda ma ogrom wyjątkowych właściwości leczniczych. Jest polecana nie tylko w przypadku wspomnianej wyżej bezsenności, ale również przy bólach menstruacyjnych i pooperacyjnych oraz w stanach niepokoju.
Ziele wykorzystywane jest również w medycynie naturalnej np. na kolkę niemowlęcą oraz infekcję ucha. Niektórzy stosują ją również w łagodzeniu objawów egzemy, a nawet leczeniu depresji.
Lawenda jest również szeroko wykorzystywana w kuchni. Doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów oraz mięs. Doskonale pasuje m.in. do drobiu. W okresie letnim niezwykle popularne są lemoniady z tego zioła.
Zainteresował Cię powyższy artykuł? Polecamy nasz tekst na temat nieznanych zalet herbaty z melisy oraz domowego syropu z chrzanu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Dlaczego trudno obrać niektóre jajka na twardo?
- Faszerowana papryka w przepysznej i prostej odsłonie
- Czy rosół powinno gotować się pod przykryciem, czy bez?
źródło: lawendarium/wylecz.to
Następny artykuł