Smakosze.pl Przepisy Kiszona rzodkiew z burakami. Idealna przekąska i dodatek do obiadu w jednym
canva/trangiap

Kiszona rzodkiew z burakami. Idealna przekąska i dodatek do obiadu w jednym

16 marca 2022

Kiszone warzywa są doskonałym uzupełnieniem wielu dań. Pyszną kiszonkę można przyrządzić niemalże z każdej sezonowej rośliny. Tym razem proponujemy wam wykorzystanie białej rzodkwi. Połączcie ją z burakiem i dajcie się zachwycić temu delikatnemu smakowi.

Kiszone warzywa to coś więcej niż kapusta i ogórki. Zdradzaliśmy wam jak tą metodą przyrządzić smaczne rzodkiewki . Podawaliśmy też sposób na wyjątkowe ogórki po koreańsku . Teraz czas na libański specjał — rzodkiew i buraka. Spróbujcie ich koniecznie.

Przepis na pyszną różową kiszonkę z rzodkwi i buraka

Z podanych proporcji przygotujecie 2 średnie słoiki kiszonki.

Składniki:

  • 1 duża biała rzodkiew

  • 1 niewielki podłużny burak

  • 900 ml wody

  • 100 ml octu jabłkowego

  • czubata łyżka soli

  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • 2 liście laurowe

  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Rzodkiew i buraka obieramy. Buraka kroimy w dość cienkie plastry, a rzodkiew w słupki. Wodę łączymy z octem w garnku. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia.

W międzyczasie wsypujemy sól i przyprawy. Warzywa układamy w słoikach wraz z obranym i przeciętymi na pół ząbkami czosnku . Zalewamy je płynem z garnka i zakręcamy.

Po 3 dniach wyjmujemy buraki. Jeśli tego nie zrobimy, kiszonka będzie intensywnie czerwona. Rzodkiew przechowujemy w tej samej zalewie w lodówce. Będzie gotowa do spożycia po 5 dniach.

Wskazówka: jeżeli przyrządzacie kiszonkę wiosną, zamiast rzodkwi możecie użyć kalarepy. Także wyjdzie smaczna. Liście koniecznie zachowajcie do przyrządzenia zupy.

Z buraków możecie przyrządzić carpaccio
Z buraków możecie przyrządzić carpaccio

Źródło zdjęcia: canva/ddsign_stock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ugotowanepozamiatane

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy