Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonały przepis Ewy Wachowicz na kiszone rzodkiewki

Doskonały przepis Ewy Wachowicz na kiszone rzodkiewki

Doskonały przepis Ewy Wachowicz na kiszone rzodkiewki
canva/Vaivirga; Pawel Wodzynski/East News

Rzodkiewki smakują wyśmienicie nie tylko na kanapkach. Ewa Wachowicz zdradziła niezawodny przepis z które przyrządzicie to warzywo w nietypowym wydaniu. Kiszone smakuje naprawdę wyśmienicie. Spróbujecie?

Pisaliśmy już, dlaczego warto sięgać po kiszonki i podpowiadaliśmy wam jak przyrządzić wyśmienite ogórki kiszone po koreańsku. Tym razem wracamy z niezawodną recepturą Ewy Wachowicz, z której przyrządzicie doskonałą kiszonkę ze świeżych rzodkiewek. Jej smak was zachwyci.

Przepis na kiszone rzodkiewki według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewek

  • 100 - 150 ml wody z kiszonych ogórków

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • kilka ziaren pieprzu kolorowego

  • 1 łyżeczka ziaren kolendry

  • 1 łyżka soli

  • 1 litr wody

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy i solimy ją. Odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewki oczyszczamy z liści. Myjemy je starannie i osuszamy. Duży słoik wyparzamy, a następnie umieszczamy w nim warzywa.

Dodajemy czosnek, pieprz, kolendrę i ziele angielskie. Do naczynia wlewamy przegotowaną, posoloną i wystudzoną wodę, pozostawiając nieco miejsca na dolanie zalewy z ogórków. Uzupełniamy płyn i przykrywamy słój spodeczkiem.

Talerzyk obciążamy i odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie naczynie zamykamy szczelnie i wstawiamy do lodówki. Rzodkiewki podajemy np. do kanapek czy sałatek. Smacznego.

Wskazówka: z kiszonek można przyrządzić pyszną zupę. wystarczy zalać je bulionem i doprawić. Jeżeli są bardzo słone, warto je wcześniej opłukać.

Kiszonki są bardzo zdrowe
Kiszonki są bardzo zdrowe

Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram