Doskonały przepis Ewy Wachowicz na kiszone rzodkiewki
Rzodkiewki smakują wyśmienicie nie tylko na kanapkach. Ewa Wachowicz zdradziła niezawodny przepis z które przyrządzicie to warzywo w nietypowym wydaniu. Kiszone smakuje naprawdę wyśmienicie. Spróbujecie?
Pisaliśmy już, dlaczego warto sięgać po kiszonki i podpowiadaliśmy wam jak przyrządzić wyśmienite ogórki kiszone po koreańsku. Tym razem wracamy z niezawodną recepturą Ewy Wachowicz, z której przyrządzicie doskonałą kiszonkę ze świeżych rzodkiewek. Jej smak was zachwyci.
Przepis na kiszone rzodkiewki według Ewy Wachowicz
Składniki:
3 pęczki rzodkiewek
100 - 150 ml wody z kiszonych ogórków
2 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu kolorowego
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżka soli
1 litr wody
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy i solimy ją. Odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewki oczyszczamy z liści. Myjemy je starannie i osuszamy. Duży słoik wyparzamy, a następnie umieszczamy w nim warzywa.
Dodajemy czosnek, pieprz, kolendrę i ziele angielskie. Do naczynia wlewamy przegotowaną, posoloną i wystudzoną wodę, pozostawiając nieco miejsca na dolanie zalewy z ogórków. Uzupełniamy płyn i przykrywamy słój spodeczkiem.
Talerzyk obciążamy i odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie naczynie zamykamy szczelnie i wstawiamy do lodówki. Rzodkiewki podajemy np. do kanapek czy sałatek. Smacznego.
Wskazówka: z kiszonek można przyrządzić pyszną zupę. wystarczy zalać je bulionem i doprawić. Jeżeli są bardzo słone, warto je wcześniej opłukać.
Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz