Przepyszne ogórki kiszone po koreańsku
Kimchi kojarzy nam się z kiszoną kapustą na ostro. Tymczasem w Korei mianem tym określić można każdą kiszonkę z dodatkiem chilli. Proponujemy ukisić w takim stylu rodzime ogórki gruntowe. Ich smak was pozytywnie zaskoczy.
Zdradzaliśmy wam już jak zrobić kapustę pekińską po koreańsku. Ogórki przygotowuje się w bardzo podobny sposób. Pikantna sałatka z tej kiszonki będzie ciekawym urozmaiceniem waszych dań obiadowych. Jeżeli jednak chcecie przygotować ją z ogórków kiszonych tradycyjnie, zerknijcie na tę recepturę.
Przepis na ogórki z chilli w stylu koreańskim
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
1 szklanka wody
6 ząbków czosnku
3 cebulki ze szczypiorem
2 łyżki świeżo startego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki chilli w proszku
3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, namaczamy w zimnej wodzie przez godzinę. Następnie kroimy je wzdłuż na 6 lub 8 części i przekładamy do dużej miski.
Posypujemy je solą, chili, startym imbirem, posiekanym czosnkiem oraz poszatkowanym szczypiorem i dodajemy sos sojowy. Mieszamy, tak aby przyprawy dokładnie pokryły wszystkie ogórki.
Następnie warzywa umieszczamy w wyparzonym naczyniu do kiszenia lub w słoikach. Dodajemy taką ilość wody, by dokładnie je przykryć. Przykrywamy gazą lub dokładnie zamykamy i pozostawiamy na 1 dobę w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie ogórki chowamy do lodówki lub innego chłodnego miejsca. Czekamy 3 dni, aż będą całkowicie ukiszone. Smacznego.
Wskazówka: jeśli chcecie, żeby receptura stała się bardziej koreańska zaopatrzcie się w paprykę gochugaru, czyli koreańskie chilli w proszku. Można ją bez problemu nabyć w sklepach internetowych z żywnością azjatycką lub marketach sprzedających produkty z różnych stron świata. Jej pikanto-słodki smak idealnie pasuje do kimchi.
Źródło zdjęcia: canva/vm2002
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se