Klasyczna marynata do wołowiny. Niezawodna receptura
Marynata do mięsa wołowego jest niezbędna, żeby przygotować wyśmienite, aromatyczne i miękkie mięso. Wołowina jest dość twarda, jednak marynowana w ziołach i przyprawach kruszeje, a po upieczeniu jest doskonale miękka, soczysta i smaczna. Poznaj przepis na klasyczną marynatę do wołowiny.
Wołowina głównie kojarzy nam się z tatarem lub stekiem. Marynowana, pieczona wołowina to również doskonały pomysł na pieczeń na obiad dla całej rodziny, jest soczysta i bardzo aromatyczna. Podaj ją z warzywami pieczonymi lub grillowanymi, a wszyscy będą zachwyceni. Do wołowiny równie dobrze pasują ziemniaki opiekane lub kasza.
Marynata do mięsa musi być wyraźna. Połączenie miodu, musztardy, oliwy, czosnku, majeranku i kilku innych składników sprawi, że wołowina nabierze doskonałego smaku. Czerwone mięso doskonale komponuje się również z jałowcem, koniecznie dodaj go więc do marynaty.
Jeśli masz ochotę na wołowinę w niezwykłym wydaniu- tu poznasz przepis na wołowinę wellington w cieście francuskim, czyli tradycyjną, brytyjską potrawę świąteczną.
Przepis na klasyczną marynatę do wołowiny
Składniki na 1 kg mięsa:
-
łyżka musztardy delikatesowej
-
1,5 łyżki płynnego miodu
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
2 łyżeczki majeranku
-
8 ziaren jałowca
-
3 ząbki czosnku
-
1,5 łyżki soli
-
10 ziaren pieprzu
-
szczypta papryki czerwonej mielonej
-
pół łyżeczki soku z cytryny
Jak zrobić klasyczną marynatę do wołowiny?
Czosnek przeciśnij przez praskę, ziarna jałowca i pieprz zgnieć w moździerzu. Musztardę wymieszaj z miodem i oliwą, wlej sok z cytryny, dodaj czosnek, majeranek, jałowiec, pieprz.
Źródło zdjęcia: canva/lindavostrovska Do marynaty wsyp sól i szczyptę papryki mielonej czerwonej. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową marynatą obtocz dokładnie wołowinę i wstaw do lodówki na całą noc.