Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wołowina wellington - mamy kultowy, najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.01.2022 01:00

Wołowina wellington - mamy kultowy, najlepszy przepis

Wołowina wellington
canva/twity1

Wołowina wellington to pomysł na wykwintny obiad w brytyjskim stylu. Polędwica pieczona między innymi w cieście francuskim zyskuje doskonały smak, jest niezwykle soczysta i wygląda bardzo elegancko. Poznaj przepis na wołowinę wellington.

Wołowina wellington to tradycyjna potrawa brytyjska, przygotowywana głównie na Boże Narodzenie i większe uroczystości. Delikatna polędwica wołowa zawinięta w masę pieczarkową, szynkę parmeńską i ciasto francuskie to prawdziwy przysmak, który przygotujesz w prosty sposób.

W daniu najważniejsza jest polędwica, musi być najwyższej jakości. Świeża i smaczna polędwica ma różowe mięso i jest pozbawiona łykowatych części i tłuszczu. Nie kupuj wołowiny, jeśli będzie mieć inny kolor, blado różowe lub żółtawe mięso to znak, że wołowina nie jest już pierwszej świeżości.

Wołowinę wellington podaje się z pieczonymi ziemniakami, lekką sałatką z sosem winegret i kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina. Całe danie wygląda niezwykle elegancko i smakuje obłędnie.

Jeśli szukasz pomysłu na wykwintne danie- tu poznasz przepis na pieczony cząber jagnięcy z czosnkiem, cebulą i rozmarynem, jak z najlepszej restauracji.

Przepis na wołowinę wellington

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej

  • 500 g pieczarek

  • 100 g szynki parmeńskiej

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • 3 łyżki musztardy francuskiej

  • olej do smażenia

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

  • 2 żółtka

Jak zrobić wołowinę wellington?

Mięso w całości oprósz solą, pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju, aż zmieni kolor, następnie wysmaruj z każdej strony musztardą i odstaw.

Surowe pieczarki zmiel blenderem lub w maszynce do mięsa, następnie podsmaż je na maśle, oprósz solą, pieprzem.

Na folii spożywczej poukładaj plastry szynki parmeńskiej, na górę wyłóż masę z pieczarek, teraz przełóż wołowinę i całość zawiń w rulon, zwiąż nitką, aby pieczarki i szynka przywarły do mięsa i wstaw do lodówki na 15-20 minut.

Rozwiń ciasto francuskie, z wołowiny delikatnie zdejmij folię i tym razem zawiń mięso z pieczarkami i szynką w ciasto, całość ponownie owiń w folię i wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika.

Plastry szynki parmeńskiej

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Piekarnik nastaw na 200 stopni C, gdy już się nagrzeje, wyjmij mięso w cieście z folii, ciasto nasmaruj roztrzepanymi żółtkami i piecz 40 minut. Wołowinę odstaw na 5-10 minut, następnie pokrój ją w plastry. Smacznego.