Ziemniaki pieczone z ziołami
Ziemniaki pieczone to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, tłuczonych ziemniaków. Charakteryzuje je wyraźny, ziołowo- czosnkowy smak, miękki środek i chrupiąca, przyrumieniona skórka. Ziemniaki są genialnym dodatkiem do dań obiadowych i z grilla. Poznaj przepis na ziemniaki pieczone z ziołami.
Ziemniaki pieczone są świetnym dodatkiem do głównych dań mięsnych i wegetariańskich i przygotujesz je na wiele sposobów: z jogurtem, w mundurkach, z ziołami, w formie talarków, ćwiartek, połówek, frytek. Ziemniaki pieczone z ziołami mają rewelacyjny, ziołowo- czosnkowy smak, są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę.
Do pieczenia wykorzystaj folię aluminiową. Wyłóż ją na blachę, aby ziemniaki się nie przypaliły. Jeśli chcesz, aby ziemniaki były miękkie, bez przypieczonej skórki, przykryj je drugim kawałkiem folii. Ziemniaki piecz w piekarniku bez termoobiegu, jeśli lubisz mocno przypieczone, włącz termoobieg 5 minut przez końcem pieczenia.
Przepis na ziemniaki pieczone z ziołami
Składniki na 5 porcji:
10 młodych ziemniaków
5 łyżek oliwy z oliwek
po łyżeczce: ziół prowansalskich, rozmarynu, tymianku, papryki czerwonej mielonej
5 ząbków czosnku
pół łyżeczki soli
Jak zrobić ziemniaki pieczone z ziołami?
Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w ćwiartki. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C i przygotuj marynatę.
Do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj sól, rozmaryn, tymianek, paprykę czerwoną, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
Ziemniaki wyłóż na blachę wysmarowaną oliwą i przykrytą folią aluminiową, następnie wlej marynatę i dokładnie wymieszaj. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.
Smacznego.