pieczone warzywa
Canva

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym to idealny obiad bez mięsa, za to z mocą smacznych i zdrowych warzyw. Dodatek aż dwóch sosów sprawia, że pieczone warzywa to urozmaicone danie, które powinno każdemu przypaść do gustu. Poznaj prosty przepis na pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym!

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym: przysmak wege

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym ładnie wyglądają, świetnie smakują, łatwo się robią i nadają dla osób niejedzących mięsa. To zdrowy posiłek pełen witamin, za to wolny od zbędnych tłuszczów i węglowodanów. Przepis można dostosować do własnego gustu, odpowiednio dobierając warzywa i składniki sosów. A sosy są aż dwa: winegret do warzywa i miodowo-musztardowy do całego dania. Jest więc przy czym eksperymentować!

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym: dla kogo?

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym świetnie nadają się na obiad rodzinny, romantyczną kolację na ciepło, a także idealny posiłek dla wegetarian na każą porę dnia.

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym: na jaką okazję?

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym to znakomity obiad, który nie pozostawia poczucia ociężałości i nie wgniata w krzesło, z którego trudno się potem ruszyć. Danie świetnie smakuje, daje energię, jest zdrowe i łatwe do przygotowania. W dodatku można przygotować je niemal z dowolnych składników – to świetny pomysł na obiad bez pomysłu, w ostatniej chwili, z tego, co jest pod ręką.

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym: ile kalorii?

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym to danie lekkie i wegetariańskie. Sos miodowo-musztardowy przygotowuje się z użyciem majonezu, ale można zastąpić ten składnik jogurtem, czynią potrawę jeszcze bardziej fit.

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym: trudność

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym to danie łatwe do przygotowania nawet dla kuchennych amatorów. Wymaga tylko umiejętności siekania warzyw, mieszania płynnych składników i obsługi piekarnika.

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym: czas na przygotowanie

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym przygotowuje się bardzo szybko. Mycie i siekanie warzyw nie zajmuje wiele czasu, sosy wykonuje się prosto i sprawnie, a pieczenie zajmuje 25 minut. Nawet z dodatkiem ryby przygotowanie potrawy nie powinno zająć dłużej niż 40 minut.

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym: składniki (2 porcje)

Warzywa można wybrać wedle własnego uznania i gustu. Za bazę służą najczęściej ziemniaki i marchewka.

  • Ziemniaki – 4 sztuki (nieduże)
  • Marchewka – 1 sztuka (duża)
  • Cebula – 1 duża
  • Brokuł – 4 różyczki
  • Pietruszka – 1 sztuka
  • Korzeń selera – wedle uznania
  • Por – 1/3 dużego pora
  • Mrożony groszek zielony – 1/3 szklanki lub więcej
  • Szczypiorek i/lub natka pietruszki – wedle uznania
  • Sól – 1/3 łyżeczki
  • Pieprz – 1/3 łyżeczki
  • Ryba filetowana (opcjonalnie) – ok. 300 g
  • Warzywa sezonowe (np. dynia, opcjonalnie)

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym: składniki sosu winegret

Bazą sosu jest oliwa, dodatki można dobrać dowolnie. Za kwaśność odpowiada zazwyczaj ocet, ale można dodać np. sok z cytryny.

  • Oliwa z jednego tłoczenia – 3 łyżki
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Miód – 1 łyżka
  • Imbir starty – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Papryczka chilli (posiekana) – 1/3 sztuki

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym: składniki sosu miodowo-musztardowego

  • Miód – 1 łyżka
  • Musztarda – 2 łyżeczki
  • Majonez / jogurt – 2 łyżki
  • Sól – szczypta

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym: potrzebne przybory

Do przygotowania pieczonych warzyw z sosem miodowo-musztardowym potrzebujemy noża, łyżki, miski na groszek, dwóch misek na sosy, blachy do pieczenia i piekarnika.

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym: przygotowanie warzyw

Głównym składnikiem naszej potrawy ą warzywa. Musimy je umyć i obrać te, które wymagają obierania, czyli ziemniaki, może też marchewkę. Następnie warzywa siekamy na drobne kawałki, a zielony groszek rozmrażamy w osobnej misce. Możemy wcześniej wyjąć go z lodówki i poczekać, aż odtaje, lub polać go ciepłą wodą, by szybciej się nagrzał.

To dobry moment, by zacząć rozgrzewać piekarnik do temperatury 210 stopni Celsjusza.

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym: przygotowanie sosu winegret

Pieczone warzywa smakują najlepiej z sosem winegret, czyli prostą do przygotowania zimną polewą na bazie oliwy, najczęściej też octu. Przepisy na sos winegret bywają bardzo różne i można je swobodnie dopasowywać do własnych gustów. Bazowy przepis wymaga po prostu połączenia przygotowanych składników w oliwie. Najlepiej zrobić to w osobnej misce.

Kiedy sos winegret jest już gotowy, do miski z sosem wkładamy posiekane warzywa (tylko bez groszku) i dokładnie obtaczamy jej w sosie. Najwygodniej zrobić to palcami.

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym: przygotowanie sosu miodowo-musztardowego

Sos winegret nadaje smak pieczonym warzywom, ale smak całej potrawie nada dopiero gwóźdź programu: sos miodowo-musztardowy. Całe szczęście, że sos ten przygotowuje się szybko i łatwo. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Osoby bardzo bojące się nadmiaru kalorii mogą podmienić majonez z przepisu na gęsty jogurt grecki.

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym: pieczenie

Warzywa z sosem winegret wykładamy następnie na blachę do pieczenia. Dobrze, żeby była to w miarę duża blacha, tak żeby warzywa leżały luźno, a nie na stercie, bo wtedy źle się opieką. Gdy już warzywa z sosem leżą na blasze, możemy doprawić je solą i pieprzem.

Wstawiamy blachę z warzywami do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Po ok. 10 minutach należy przemieszać warzywa łopatką, a po kolejnych 10 – dokładamy zielony groszek, znowu mieszamy i pieczemy jeszcze 5 minut.

Jak najłatwiej zorientować się, czy warzywa już się upiekły? Sprawdzając twardość ziemniaków. Gdy ziemniaki są odpowiednio miękkie, wszystkie warzywa takie będą.

Wyciągamy blachę z warzywami, posypujemy je dla smaku i ozdoby siekaną zieleniną – np. szczypiorkiem, albo listkami natki pietruszki – i przekładamy na talerze. Dodajemy jeszcze z boku lub w osobnym naczynku sos miodowo-musztardowy i możemy jeść. Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym są gotowe!

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym: urozmaicenia

Pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym to doskonały, lekki i wegetariański obiad, ożywczy lunch, lub też dodatek do mięsa lub ryby. Rybę wystarczy posmarować oliwą, doprawić wedle uznania i ułożyć na blasze obok piekących się warzyw mniej więcej 10 minut po włożeniu ich do piekarnika.

Następny artykuł