Gołąbki
Canva.com

Klasyczny przepis na ukochane gołąbki, które zawsze wychodzą

Pyszne i sycące gołąbki, to idealna potrawa na obiad dla całej rodziny. Zobacz przepis, który zagwarantuje Ci sukces kulinarny za każdym razem. Już od pierwszego kęsa pokochasz ich cudowny smak.

Gołąbki, to jedna z najbardziej znanych i lubiany potraw tradycyjnych. Jednak czy tak naprawdę są w 100% naszą tradycja kulinarną? Zagłębiając się w historię tego dania można zauważyć, że jego odpowiedniki znajdziemy w Niemczech, Rosji, Ukrainie, Litwie, a nawet w Szwecji i Stanach Zjednoczonych.

Zazwyczaj składają się z mięsa mielonego oraz ryżu, które są zawinięte w duże liście białej kapusty .Może odszukać także warianty z grzybami bądź kaszą. Na Kresach bardzo popularna potrawą są gołąbki pieczone i zawijane w liście kapusty kiszonej. Jest to jedna z tamtejszych potraw wigilijnych. W Rumunii i na Półwyspie Bałkańskim również istnieje taka potrawa, jednak tutaj, gołąbki są zawijane w liście winogrona. Nic dziwnego, że gołąbki zawojowały tak wiele krajów – są potrawą prostą, jednak bardzo smaczną, a do tego treściwą. Kochają je smakosze w każdej szerokości geograficznej. Mimo, że pomysł zawinięcia mięsnego farszu w liście kapusty wydaje się szalony, to jednak od wielu, wielu lat się sprawdza.

Gołąbkowa historia

Badacze kulinarni przypisują pochodzenie gołąbków państwom Europy Środkowej i Wschodniej. Dokładniej ich biedniejszym mieszkańcom. Ze względu na popularną w tych regionach uprawę kapusty, było one łatwo dostępną i tania potrawą. Jednak, na początku, zamiast mięsa i ryżu, w kapustę zawijało się kasze i ziemniaki – ze względu na to, były idealna potrawa wigilijną.

Do Polski trafiły w XIX wieku z Ukrainy. Wersja naszych wschodnich sąsiadów nosi dumne miano „hołubci”, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „gołąbki”. Historia samej nazwy jest również bardzo ciekawa – prawdopodobnie dawniej, na bogatych dworach, podawano faszerowane gołębie, zawinięte w liście kapusty. Biedniejsze warstwy nie mogły pozwolić sobie na takie rarytasy jak gołębie mięso, więc zaczęły zawijać sam farsz, czyli ziemniaki z kaszą, w kapustę. Te produkty były dla nich łatwo dostępne i tanie, a przyrządzone w tak wymyślny sposób, dawały im namiastkę luksusu, którym opływały uczty bogaczy.

Przepis na gołąbki

Do gołąbkowego farszu można dodać swoje ulubione składniki, jednak podstawa powinna być ta sama, czyli mięso i ryż lub kasza.

Aby wykonać podstawową wersję tej potrawy, potrzebujesz:

700g mielonego mięsa
100g ryżu
1l przecieru pomidorowego
2l bulionu
1 główka kapusty
2 łyżki śmietany
2 czerwone cebule
sól, pieprz

Przygotowywanie gołąbków zacznij od ugotowania ryżu. Postaraj się, aby był on al dente – dojdzie później w farszu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na patelni. W dużej misce wymieszaj surowe mięso mielone wraz z ugotowanym ryżem i złocistą cebulą. Dopraw sola oraz pieprzem. Tak uszykowaną masę odstaw na parę minut. W tym czasie zajmij się przygotowywaniem liści kapusty. Głowę kapusty, podziel na liście. Następnie wrzuć je do wrzącej wody na około 6 minut. Jeśli liście są grube, potrzymaj je we wrzątku trochę dłużej. Powinny stać się miękkie i elastyczne. Małym nożykiem odetnij wszystkie zgrubienia, które uznasz, że mogą przeszkadzać w zawijaniu.

Teraz przyszła pora na zawijanie. Na środku liścia ułóż farsz uformowany jak podłużny kotlet mielony i zawijaj podobnie jak krokiety. Uformowane gołąbki odkładaj do garnka o grubym dnie. Staraj się pilnować, aby wolny koniec kapusty zawsze był na dole gołąbka. Powinno to zapobiec rozwinięciu liścia. Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez około godzinę. Po tym czasie odlej połowę pozostałego wywaru, a do reszty dodaj przecieru pomidorowego. Dodaj 2 łyżki śmietany, aby zabielić sos. Dopraw solą i pieprzem. Gołąbki poduś jeszcze przez około 20 minut w sosie. Po tym czasie mięso w środku powinno być już gotowe do spożycia.

Danie podawaj jeszcze ciepłe, polane sosem i z dodatkiem ziemniaków.

Możesz wypróbować tez najnowsza wersję gołąbków, która nosi sugestywną nazwę - „leniwe”. Ich przygotowanie różni się tym, że nie zawijasz farszu w liście kapusty ale dodajesz je do mięsa i ryżu. Należy drobno poszatkować kapustę i wymieszać razem z tradycyjnym farszem. Wcześniej należy ją obsmażyć na patelni, aby trochę zmiękła. Tak uszykowane leniwe gołąbki pieczesz jak pieczeń lub smażysz średniej wielkości klopsy, które następnie zalewasz sosem pomidorowym.

Następny artykuł