Konfitura z czerwonej cebuli. Oryginalny dodatek do mięs i pasztetów zrobisz o każdej porze roku
Konfitura z czerwonej cebuli jest wyśmienitym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, pasztetu, a nawet serów. Konfitura jest prosta w przygotowaniu. Doskonale podkreśla smak schabu ze śliwką, pieczonej karkówki i innych dań. Możesz ją przygotować dla świątecznych gości, a nawet zrobić z niej gwiazdkowy upominek.
O ile podczas kolacji wigilijnej obowiązuje ścisły post, tak w Boże Narodzenie na naszych stołach króluje mięso w różnej postaci. Serwujemy pieczenie, pasztety, wędliny, zimne nóżki i wiele innych potraw przyrządzonych z drobiu, wieprzowiny lub wołowiny. Wzmocnij smak przygotowanych dań, podając je z domową konfiturą z czerwonej cebuli.
Konfitura z czerwonej cebuli nie jest tak popularna jak chrzan na zimno, czy sos żurawinowy. Jest jednak bardzo aromatycznym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa i pasztetów. Konfiturę podaj również z deską serów. Efekt zachwyci wszystkich gości.
Do przygotowania konfitury z czerwonej cebuli potrzebujesz wyłącznie kilku podstawowych składników: cebuli, cukru brązowego, wytrawnego wina i octu balsamicznego. Dzięki tym produktom w dosłownie 30 minut przygotujesz najsmaczniejszy dodatek do mięsa, nie tylko na święta, ale i na każdą okazję.
Konfitura z cebuli do pieczonego mięsa, wędlin i pasztetu
Składniki:
-
500 g czerwonej cebuli
-
pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
-
3 łyżki brązowego cukru
-
70 ml octu balsamicznego
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek
Konfiturę z czerwonej cebuli. Przepis krok po kroku
Cebule obierz, pokrój w piórka. Smaż ją na oleju, aż stanie się szklista. Wtedy wsyp do niej cukier i wymieszaj.
Wlej wino, ocet i duś, aż konfitura osiągnie odpowiednią konsystencję. Konfiturę dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż ją do umytych i wyparzonych słoiczków, wystudź i wstaw do lodówki.
Do mięsa i pasztetów doskonale sprawdzi się również domowy sos żurawinowy i sos chrzanowy . Karkówka pieczona, schab ze śliwką i pasztet drobiowy będą smakować obłędnie podane z aromatycznymi dodatkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Mięciutkie zrazy bez zawijania. Koniecznie dodaj do sosu 1 składnik. Aromat przyciągnie całą rodzinę
-
Które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej? Z naszym harmonogramem ze wszystkim zdążysz
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama