Smakosze.pl Przepisy Konfitura z czerwonej cebuli. Oryginalny dodatek do mięs i pasztetów zrobisz o każdej porze roku
canva/minadezhda

Konfitura z czerwonej cebuli. Oryginalny dodatek do mięs i pasztetów zrobisz o każdej porze roku

14 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Konfitura z czerwonej cebuli jest wyśmienitym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, pasztetu, a nawet serów. Konfitura jest prosta w przygotowaniu. Doskonale podkreśla smak schabu ze śliwką, pieczonej karkówki i innych dań. Możesz ją przygotować dla świątecznych gości, a nawet zrobić z niej gwiazdkowy upominek.

O ile podczas kolacji wigilijnej obowiązuje ścisły post, tak w Boże Narodzenie na naszych stołach króluje mięso w różnej postaci. Serwujemy pieczenie, pasztety, wędliny, zimne nóżki i wiele innych potraw przyrządzonych z drobiu, wieprzowiny lub wołowiny. Wzmocnij smak przygotowanych dań, podając je z domową konfiturą z czerwonej cebuli.

Konfitura z czerwonej cebuli nie jest tak popularna jak chrzan na zimno, czy sos żurawinowy. Jest jednak bardzo aromatycznym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa i pasztetów. Konfiturę podaj również z deską serów. Efekt zachwyci wszystkich gości.

Do przygotowania konfitury z czerwonej cebuli potrzebujesz wyłącznie kilku podstawowych składników: cebuli, cukru brązowego, wytrawnego wina i octu balsamicznego. Dzięki tym produktom w dosłownie 30 minut przygotujesz najsmaczniejszy dodatek do mięsa, nie tylko na święta, ale i na każdą okazję.

Konfitura z cebuli do pieczonego mięsa, wędlin i pasztetu

Składniki:

  • 500 g czerwonej cebuli

  • pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina

  • 3 łyżki brązowego cukru

  • 70 ml octu balsamicznego

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Konfiturę z czerwonej cebuli. Przepis krok po kroku

Cebule obierz, pokrój w piórka. Smaż ją na oleju, aż stanie się szklista. Wtedy wsyp do niej cukier i wymieszaj.

Wlej wino, ocet i duś, aż konfitura osiągnie odpowiednią konsystencję. Konfiturę dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż ją do umytych i wyparzonych słoiczków, wystudź i wstaw do lodówki.

Do mięsa i pasztetów doskonale sprawdzi się również domowy sos żurawinowy i sos chrzanowy . Karkówka pieczona, schab ze śliwką i pasztet drobiowy będą smakować obłędnie podane z aromatycznymi dodatkami.

konfitura z cebuli
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy