Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sos chrzanowy na zimno. Najlepszy, sprawdzony przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.03.2022 01:00

Sos chrzanowy na zimno. Najlepszy, sprawdzony przepis

Sos chrzanowy na zimno
canva/HandmadePictures

Sos chrzanowy na zimno z tartego chrzanu to pomysł na wyśmienity, kremowy sos z dodatkiem majonezu, śmietany i szczypiorku. Sos chrzanowy jest pysznym dodatkiem do zimnej płyty, wędlin, pasztetów, jajek na twardo. Poznaj przepis na wyśmienity sos chrzanowy na zimno.

Sos chrzanowy na zimno z tartego chrzanu to pyszny dodatek do zimnej płyty na Wielkanoc, Boże Narodzenie, większe uroczystości i spotkania w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi. Sos ma bardzo ciekawy smak, z jednej strony jest dość ostry, a z drugiej skutecznie łagodzony majonezem i śmietaną.

Taki sos z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Sos możesz również podać do pieczonej i smażonej białej kiełbasy, czy też do pasztetów wegetariańskich. Każda potrawa polana kremowym, chrzanowym sosem smakuje wyśmienicie.

Jeśli szukasz pomysłu na sos do kanapek, mięsa i dań wegetariańskich- tu poznasz przepis na sos tatarski, jest przepyszny.

Przepis na sos chrzanowy na zimno

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu

  • 1,5 łyżki tartego chrzanu

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka posiekanego szczypiorku

Jak zrobić sos chrzanowy na zimno?

Majonez wymieszaj z kwaśną śmietaną, tartym chrzanem i posiekanym szczypiorkiem, następnie wstaw do lodówki na 20- 30 minut, żeby składniki dobrze się połączyły.

Tarty korzeń chrzanu

Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc Sos dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj jako dodatek do zimnej płyty, deski wędlin, serów, jajek na twardo, smacznego.

Tagi: Danie Jajka Sos