Smakosze.pl Przepisy Koniec z gotowcami na kanapki. Pasta z fasoli robi się niemal sama, pychota
Pasta z czerwonej fasoli
canva/BaLama Studio, Getty Images

Koniec z gotowcami na kanapki. Pasta z fasoli robi się niemal sama, pychota

5 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Wiele osób decyduje się kupować gotowe pasty kanapkowe w sklepie, jednak znacznie smaczniejszą zrobisz samodzielnie w domu. Niżej prezentujemy przepis na pastę z czerwonej fasoli. Idealnie pasuje z ciemnym razowym chlebem, a dzień zaczęty takim posiłkiem będzie idealny.

Pasta z czerwonej fasoli na kanapki jest banalna w przygotowaniu, a składniki do niej nie są zanadto kosztowne. Cały przepis można więc wykonać z ogromną łatwością i bez konieczności wydawania fortuny.

Pastę można przechowywać w lodówce stosunkowo krótko, dlatego nie warto sporządzać jej od razu w dużych ilościach. Nawet w porannym chaosie można znaleźć kilka minut, żeby zając się zrobieniem świeżej pasty.

Przepis na pastę kanapkową z czerwonej fasoli

Składniki:

  • puszka fasoli czerwonej

  • pół czerwonej cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka gałązek świeżej kolendry

  • sok z połowy cytryny

  • 1 papryczka chili

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól

  • pieprz

Zacznij od odsączenia fasoli z zalewy i umieszczenia jej w misie lub wysokim naczyniu od blendera. Kolendrę opłucz pod bieżącą wodą, oderwij liście z łodyżek i wrzuć je do fasoli.

Cebulę obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do naczynia. To samo powtórz z ząbkami czosnku. Papryczkę opłucz i jeśli chcesz mniej ostrą pastę, usuń nasiona. Pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do fasoli.

Dopraw składniki w naczyniu solą, pieprzem, słodką papryką oraz sokiem z cytryny, a następnie zmiksuj je na gładką pastę. Przełóż ją do czystego i wyparzonego słoiczka. Przechowuj w lodówce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować pastę z makreli. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.

Pasta z czerwonej fasoli

Źródło zdjęcia: canva/yumehana, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: centrumrespo

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl