Koniec z gotowcami na kanapki. Pasta z fasoli robi się niemal sama, pychota
Wiele osób decyduje się kupować gotowe pasty kanapkowe w sklepie, jednak znacznie smaczniejszą zrobisz samodzielnie w domu. Niżej prezentujemy przepis na pastę z czerwonej fasoli. Idealnie pasuje z ciemnym razowym chlebem, a dzień zaczęty takim posiłkiem będzie idealny.
Pasta z czerwonej fasoli na kanapki jest banalna w przygotowaniu, a składniki do niej nie są zanadto kosztowne. Cały przepis można więc wykonać z ogromną łatwością i bez konieczności wydawania fortuny.
Pastę można przechowywać w lodówce stosunkowo krótko, dlatego nie warto sporządzać jej od razu w dużych ilościach. Nawet w porannym chaosie można znaleźć kilka minut, żeby zając się zrobieniem świeżej pasty.
Przepis na pastę kanapkową z czerwonej fasoli
Składniki:
-
puszka fasoli czerwonej
-
pół czerwonej cebuli
-
2 ząbki czosnku
-
kilka gałązek świeżej kolendry
-
sok z połowy cytryny
-
1 papryczka chili
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
sól
-
pieprz
Zacznij od odsączenia fasoli z zalewy i umieszczenia jej w misie lub wysokim naczyniu od blendera. Kolendrę opłucz pod bieżącą wodą, oderwij liście z łodyżek i wrzuć je do fasoli.
Cebulę obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do naczynia. To samo powtórz z ząbkami czosnku. Papryczkę opłucz i jeśli chcesz mniej ostrą pastę, usuń nasiona. Pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do fasoli.
Dopraw składniki w naczyniu solą, pieprzem, słodką papryką oraz sokiem z cytryny, a następnie zmiksuj je na gładką pastę. Przełóż ją do czystego i wyparzonego słoiczka. Przechowuj w lodówce. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować pastę z makreli. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.
Źródło zdjęcia: canva/yumehana, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jabłka w szlafrokach to hit każdego rodzinnego spotkania. Wystarczy kilka tanich składników
-
Jak zrobić ucieraną babkę wielkanocną? Sekret tkwi w 1 detalu
-
Pieczarki w chrupiącej serowej panierce. Prosty i niedrogi smakołyk
Źródło: centrumrespo