Smakosze.pl
Pasta z makreli

canva/arfo, Getty Images

Najłatwiejsza i najsmaczniejsza pasta z ogórków kiszonych i makreli

21 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pasta na kanapki z makreli i ogórka kiszonego jest dodatkiem, któremu mało kto będzie w stanie się oprzeć. Bardzo intensywny rybny smak z nutami dymu jest w paście kontrowany przez orzeźwiającego kwaśnego kiszonego ogórka. Wystarczy nałożyć grubą warstwę pasty na swoje ulubione pieczywo i pyszna, a zarazem sycąca przekąska jest gotowa.

Pasta kanapkowa nieraz ratuje przed wizją głodowania przez cały dzień. Rano mało kto ma bowiem czas na gotowanie, dlatego zawsze warto mieć pod ręką porcję pasty - w mniej niż kilka minut można mieć gotowe śniadanie czy kolację dzięki niej.

Tłuczenie mięsa

Jak ubijać kotlety schabowe?

CZYTAJ DALEJ

Aby pasta uzyskała gładką i kremową konsystencję, w przepisie używamy majonezu. Ten składnik jest jednak bardzo kaloryczny, więc jeśli dbasz o linię bądź nie chcesz spożywać tak tłustych potraw, zamień majonez na zwykły jogurt naturalny lub jogurt grecki. Zawierają znacznie mniej tłuszczu i są znacznie lżejsze dla żołądka.

Przepis na pastę kanapkową z ogórków kiszonych i makreli

Składniki:

  • 1 wędzona makrela

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 kiszone ogórki

  • pół cebuli

  • 2 jajka na twardo

  • sól

  • pieprz szczypiorek

Zacznij od zdjęcia skóry z makreli i odkrojenia górnego filetu. Podważając go nożem, wyjmij kręgosłup w taki sposób, aby usunąć jak najwięcej ości. Po tej operacji dokładnie przyjrzyj się mięsu w poszukiwaniu ości - znajdując je, odkładaj je na bok.

Jajka ugotowane na twardo ostudź w kąpieli lodowej (zimna kąpiel ułatwia obieranie skorupki), rozbij skorupki i ściągnij je. Posiekaj jajka na drobną kostkę. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w najmniejszą możliwą kosteczkę.

Do ryby dodaj majonez, jajka, posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę ogórki, sól, świeżo mielony czarny pieprz oraz świeżo siekany szczypiorek. Wymieszaj pastę, ugniatając ją widelcem, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, ile dni możemy przechowywać w lodówce śledzie. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.

Pasta kanapkowa z makreli i kiszonego ogórka

źródło: canva/arfo, Getty Images

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: staregary

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >